NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Scandalul comisiilor din Consiliul Local a luat sfârșit! Haldan și Rățoi activează de azi în Comisia Economică

Discuțiile pe seama alcăturii comisiilor de specialitate din Consiliul Local au fost astăzi finalizate, prin votul aleșilor locali. PNL , Pro România  și PSD au ajuns prin vot la un acord și au modificat astăzi structurile acestora.

Consilierul social democrat Vasile Haldan a explicat în plenul Consiliului Local că PSD îți dorește ca rezultatul alegerilor să fie respectat printr- o distribuire echitabilă a aleșilor locali, în comisii. El a mai arătat că vrea să activeze în Comisia Economică și că numirea sa în Comisia de Învățământ a fost făcută fără acordul său. Totodată, Haldan i-a atras atenția viceprimarului Cristian Rățoi că remarca sa cum că PSD are un mod dăunător de a  gândi, nu este corectă din prisma faptului că acesta nu are cum să știe cum gândește fiecare membru al organizației politice, pentru a trage o concluzie generală.

„Vreau să mă refer la anumite chestiuni legate de întâlnirea care a avut loc pentru negocierea comisiilor Consiliului Local și aș vrea să spun următorul lucru. Nu am participat, dar știu că atunci când doi se ceartă, dacă îi asculți pe fiecare le dai dreptate la amândoi. În ceea ce mă privește, mă refer la ceea ce s-a declarat în conferința de presă, și anume faptul că domnul Rățoi, spune că PSD-ul are un mod foarte dăunător de a gândi, nu știu când a avut dânsul posibilitatea de a ne studia pe fiecare în parte ca să se refere la întregul partid, atunci când dânsului nu-i convine ceva. Ne indică faptul că trebuie să respectăm rezultatul alegerilor și să vedem că mai e și Pro România și PMP-ul care au câștigat două locuri, respectiv unul în Consiliu Local. Între timp m-au uitat și am constatat următoarele: sunt 11 reprezentanți în comisii din partea PNL plus Pro România și 9 de la PSD plus PMP. Dar în același timp, în Consiliul Local sunt 8 de la PNL plus 2 de la Pro România,iar PSD are 8 locuri plus 1 de la PMP. Indicat este să se țină cont de această situație și reprezentarea în cazul Comisiilor de specialitate să fie în mod corect făcută, respectiv fiecare să ocupe același număr de membri. E adevărat că atunci când se ia în considerare majoritatea este cu unul mai mult, dar domnul Rățoi am înțeles că se consideră în executiv și nu a vrut să facă parte din comisii. Pe partea cealaltă, vreau să vă spun un lucru, majoritatea în comisii nu duce niciodată la sabotarea unui proiect inițiat de primar sau de altcineva, deoarece comisiile sunt obligate să discute toate proiectele nu la alegere, nu cum vor, așa cum cineva se ferea. Încă dinainte de Revelion ni s-a spus că s-ar putea bloca un proiect. Nu este adevărat. Eu am fost cu domnul primar 8 ani în Comisia Economică și nu am blocat nici-un proiect și nici nu vom face așa ceva. Noi ne-am întâlnit în Consiliul Local pentru Municipiul Pașcani, nicidecum să sabotăm activitatea cuiva. În același timp, vreau să țineți cont domnule primar, că ați promis înainte de sărbători că veți rezolva această problemă de reprezentare echitabilă. Vă rog să-mi permiteți să mă retrag din Comisia de Învățământ pentru a activa în cea economică. Vreau să vă spun că tunci când s-au format comisiile, din motive care nu au ținut de mine, nu am fost întrebat dacă vreau să fiu în cea de învățământ și nu s-a ținut cont de pregătirea mea profesională și nici de ocupația pe care o am. Vă mulțumesc!” a spus Vasile Haldan, consilier local din partea PSD.

În replică, Cristian Rățoi, viceprimarul Municipiului Pașcani, nu și-a menținut acuzele la adresa PSD, dar a arătat că era dispus să pună umărul pentru ca Haldan să facă parte din Comisia Economică.

  

„În primul rând îmi mențin afirmațiile făcute vis-a-vis de PSD și mai ales de comportamentul colegilor din PSD. Și în al doilea rând, domnule Haldan, vă respect vârsta și voiam să vă spun că pe masă era Comisia Economică în care trebuia să fiți dumneavoastră și eu și probabil ați avut colegi care nu au fost de acord. La acele negocieri asta se dorea, ca în Comisia Economică să intrăm amândoi, că să nu mai spună nimeni că Rățoi nu vrea să muncească”, a replicat Cristian Rățoi, viceprimarul Municipiului Pașcani.

Și primarul Marius Pintilie a ținut să facă precizări cu privire la reprezentarea aleșilor locali în comisii. Acesta a explicat că în prezent sunt 20 de locuri în comisii și 19 aleși locali, prin urmare alianța dintre PNL și Pro România merita locul în plus. Și primarul a susținut că PNL și Pro România erau pregătite, Comisia Economică să fie suplimentată cu 2 locuri pentru ca din ea să facă parte și Vasile Haldan și Cristian Rățoi.

„În principiu, domnul Rățoi a explicat care era intenția noastră. Să știți, domnule Haldan, că nu am făcut noi propunerile pentru Comisia de Învățământ, ci grupul dumneavoastră. Din punctul nostru de vedere, algoritmul politic din Consiliul Local este următorul: suntem pe alianță 8 plus 2 Pnl plus PRO România. PSD are 8 și PMP 1. Noi am declarat alianță și am făcut majoritatea în Consiliul Local PNL plus Pro România. Sunt 20 de locuri în comisii și 19 consilieri locali. Fiecare consilier local are câte un loc. Discuția rămâne la al douăzecilea cine îl ocupă pe ăla. Din punctul meu de vedere al douăzecilea trebuie ocupat de majoritate, pentru că dacă nu ar fi așa, atunci ar fi 10 la 10 și nu ar mai fi majoritatea asigurată. Majoritatea asta ajută buna funcționare atât în Consiliul Local , cât și la Primărie. Domul Rățoi nu face parte din nicio comisie, dar ne-am interesat și este în regulă din punct de vedere legal. Este opțiunea sa, dar locul său este cedat către majoritate. Ce eram noi dispuși să facem, de dragul colaborării, cu toate că nu am avut un început de activitate în Consiliu Local, normal, ci mai degrabă unul tensionat. Având cererea domnului Haldan, de a ajunge în Comisia Economică, ceea ce mie mi se pare normal  având în vedere profesia domniei sale. Noi am vrut să dăm și președinția Comisiei de urbanism către PSD, dar fără majoritate. Am crezut că asta vă doriți, însă din discuțiile de pe 14 ianuarie cu doamna Nedelcu și domnul Dediu am înțeles că era vorba despre o majoritate la o comisie. Am spus că din păcate nu putem ceda o majoritate” a susținut și Marius Pintilie, primarul Municipiului Pașcani.

În final, la propunerea consilierului local Petronica Constantinescu, de la PNL,  Comisia Economică a fost suplimentată cu două locuri, iar acestea au fost ocupate de Vasile Haldan și Cristian Rățoi. Tot astăzi, noii veniți în Consiliul Local: Monica Pleșcan și Mihai Vîrlan au fost repartizați în Comisiile de Învățământ și Urbanism, în locul demisionarilor Claudiu Bodoașcă și Alexandru Dandu.

Advertisements

Related posts

Dezastru la Prest Serv Apa: Primarul Dumitru Pantazi nu a semnat contractele de mandat cu noii membri ai Consiliului de Administrație!

Răzvan Grecu

RAGCL Pașcani suspendă cursele pe patru trasee

Oana Cordoneanu

În loc de Transparență, Pantazi oferă drept la replică!

Răzvan Grecu
Încarcă...