NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Scandal la amânarea ratelor. Bancă acuzată că păgubeşte clienţii încasând necuvenit „dobândă la dobândă“

Asociaţia pentru consumatori Credere afirmă că o mare bancă din România păgubeşte clienţii deoarece încasează necuvenit sume suplimentare, aplicând „dobândă la dobândă”, după ce a reîncadrat creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de consum. OTP Bank România afirmă că anumite prevederi din legislaţie creează dificultăţi de interpretare, iar dacă este nevoie va reclasifica aceste situaţii.

Credere solicită Ministerului Finanţelor Publice demararea unui control tematic la băncile comerciale, în contextul în care OTP Bank încalcă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 37/2020 privind suspendarea plăţii ratelor, încasând sume necuvenite de la consumatorii din România.

„La sesizarea membrilor asociaţiei, Credere a realizat o analiză asupra modului în care băncile din România pun în aplicare măsura de suspendare a plăţii ratelor, adoptată de către Guvern în luna martie, în contextul pandemiei de coronavirus. Potrivit dispoziţiilor OUG 37/2020, suspendarea plăţii ratelor presupune un cost suplimentar pentru împrumutat, acesta fiind mai ridicat pentru creditele de consum decât în cazul creditelor ipotecare. Chiar dacă majoritatea băncilor par a respecta prevederile legale în vigoare, OTP Bank a reîncadrat creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de consum, fapt care presupune aplicarea formulei «dobândă la dobândă» şi sporirea ilicită a sumelor pe care banca le va încasa de la împrumutat, în paguba acestuia”, se menţionează în comunicatul asociaţiei.

Reprezentanţii Credere consideră că „este de datoria Ministerului Finanţelor Publice să repare această nedreptate”, având în vedere că „actul normativ menţionat anterior nu instituie nicio sancţiune pentru băncile comerciale care acţionează contrar prevederilor legale, precum şi faptul că Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nu i-au fost conferite pârghiile necesare pentru a sancţiona astfel de derapaje evidente”.

„Suntem mâhniţi să constatăm faptul că, într-un moment extrem de delicat pentru întreaga societate, anumite instituţii de credit încearcă să profite de pe urma consumatorilor şi contribuie prin acest comportament neetic la rostogolirea neîncrederii în industria bancară din România”, se precizează în comunicat.

Asociaţia Credere pentru Informarea, Consilierea şi Educarea Consumatorilor a fost înfiinţată în anul 2018, la iniţiativa unui grup de consumatori care în ultimii 10 ani s-au implicat activ în demersuri care au avut drept obiectiv protejarea intereselor consumatorilor de servicii financiar-bancare. Membrii fondatori ai asociaţiei Credere au peste 20 de ani de experienţă în materie de protecţie a consumatorilor de servicii financiar-bancare, fiind licenţiaţi în economie şi drept.

Mai multe detalii pe adevarul.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Se scumpesc medicamentele. Noile preţuri la principalele medicamente şi care sunt efectele acestor creşteri

Redacția

Noi curse aeriene sunt anunţate, din vară, de la Iaşi

Redacția

Fermierii din judet, vizati de impozitul pe venit

Redacția
Încarcă...