NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Sărbătorile, între trecut, prezent și viitor

În urmă cu mai bine de 20 de ani, Sărbătorile de Iarnă aveau o cu totul altă semnificație. Moș Crăciunul de acum era Moș Gerilă, mirosul de brad mai puternic și bucuria reîntregirii familiei mai mare. Odată cu trecerea anilor, farmecul sărbătorilor s-a pierdut în negura timpului, petrecerile de fiţe și dezmățul luând locul tradițiilor.

 Apelând la memorie și la amintiri, tinerii spun că vremuri ca cele de acum 20 de ani nu vor mai prinde. Tradiția era păstrată cu sfințenie. Bucuria reîntâlnirii cu cei dragi nu poate fi descrisă în cuvinte. La fel și emoțiile celor mici în așteptarea Moșului. Împodobirea bradului era un adevărat ritual. Părinții pregăteau pomul pentru ca cei mici să-l poată aștepta pe Moș cum se cuvine. Podoabele și globurile erau așezate fiecare la locul său cu multă migală. Cei mici se duceau la culcare cu gândul că, atunci când se vor trezi, sub pomul de Crăciun vor găsi cadourile lăsate de Moș.

„Înainte de ’89, Sărbătorile de Iarnă erau mai liniştite, fără prea multe tentaţii. Atunci, familia era pe primul loc. Acum, tinerii preferă mai mult cluburile şi discotecile, uitând poate semnificaţia acestor sărbători. Emisiunile de la TV erau o încântare, acum sunt o destrăbălare. Nu sunt nici pe departe nostalgic după vremurile comuniste, dar trebuie să ne clarificăm sistemul de valori şi să nu mai permitem atâta impostură în vieţile noastre“, a spus Mircea, un tânăr antreprenor în vârstă de 33 de ani. Andrei, un tânăr de 28 de ani își amintește cum l-a deconspirat pe Moș Crăciun. „Aveam vreo patru ani și acum îmi amintesc momentul în care mi-am dat seama că Moș Crăciun era un prieten de familie. Eram cam timid și când m-am așezat în brațele Moșului am văzut că mâinile lui erau  negre. Nu așa era în poveștile alor mei. Atunci am avut o mare dezamăgire, dar nu a uitat să vină în fiecare an la mine, de atunci“, povestește Andrei.

Bătrânii, nostalgici după sărbătorile de altădată

Atât bunicii cât și părinții își reamintesc cu nostalgie vremurile de dinainte de ’89. Bradul mirosea a brad, emisiunile TV erau distractive, tradițiile se păstrau. Acum, acestea au devenit un fel de profit pentru cei mici. „Erau alte vremuri atunci. Respectul era respect, tinerii aveau mai mult bun simț față de ce vedem astăzi. La televizor toată lumea se dezbracă. Nu vedeai așa ceva pe atunci. Muzica era muzică. La noi, în familie, tradiția încă se mai păstrează. Abia așteptăm să ne vină nepoții și copiii în vizită, de sărbători. Îi așteptăm cu bucate pregătite în casă. Facem de toate, de la borș până la caltaboș sau cârnați. Însă nici aceste preparate nu mai au același gust ca în urmă cu 22 de ani. Mâncăm numai chimicale“, ne-a spus o bunică aflată la cumpărături cu nepoțelul.

Cât despre preparatele culinare specifice Sărbătorilor de Iarnă, pregătirea lor începea cu o săptămână sau chiar două înainte. Se tăia porcul, iar cei care nu posteau se înfruptau din pomana animalului sacrificat. Acesta era preparat cu mare grijă și dragoste de bătrâni. „La țară și acum se mai păstrează această tradiție. Pregătim caltaboși, tobă, cârnați, friptură și alte bunătăți. Nu este așa ușor să pregătești toatea acestea, dar când ai copiii alături de tine, nimic nu mai contează“, spune tanti Aneta, o bunică veselă pe care am găsit-o la piață.

Colindele și acum se mai păstrează. La fel ca uratul sau semănatul. Însă acum 20 de ani, copiii primeau de la cei pe care îi colindau colaci, covrigi, o felie de cozonac sau un măr. Acum, cei mici așteaptă bani. Și nu puțini. „Înainte, cei mici nu întrebau dacă primim cu colinda sau uratul, ci colindau direct. Dacă le deschidea omul, bine, dacă nu, plecau mai departe. Acum, toți așteaptă bani. Dacă le dau un leu se uită urât la tine, ba chiar te și înjură. A devenit un fel de afacere și la ei. Nu mai este plăcerea care era înainte, de a face ceva fără a primi bani la schimb. Dar astea sunt vremurile de acum și nu avem ce face“, spune nea Mihai.

Pe site-urile de socializare, emoția Crăciunului dinainte de 1990 se resimte și acum. „Cel mai frumos Crăciun din viața mea a fost înainte de 1990. Deși atunci primeam daruri de la Moș Gerilă și nu de la Moș Crăciun, acelea erau mai reale decât cele din prezent. Îmi aduc aminte că eu chiar credeam în Moș Gerilă pentru care pregătisem poezii ca să-i arăt ce copil cuminte sunt. Și moșul chiar venea. Era unchiul meu, deghizat, despre care am aflat abia când am crescut mare că el era Moș Crăciunul copilăriei mele.Acasă, în familie, cu toți cei dragi aproape, acolo sunt cele mai frumoase Crăciunuri“, scrie Mirela.

sursa flacara iasului

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

loading...
Advertisements

Related posts

Managerul Spitalului Municipal de Urgență și-a reluat activitatea după evenimentul rutier în care a fost implicat

Ema Roman

Bărbat în stare gravă la spital după ce a căzut de pe o schelă

Răzvan Grecu

Tragedia şomerilor de peste 45 de ani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site