RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Sănătate cu flori de vară – Teiul, salcâmul şi trandafirul. Ce boli tratează

E trist să ne gândim că gingăşia lor poate fi transformată în infuzii şi în fierturi, dar energia pe care o cedează acum, înainte ca vara să dea în clocot, ne salvează de multe boli, scrie formula-as.ro.

 

  

TEIUL

Se culeg florile de tei împreună cu frunza de la baza florii (bractee), la începutul înfloririi, când printre flori există şi boboci.

Ajutor pentru digestie
Un ceai călduţ din flori de tei, băut după masă, este util în afecţiuni hepatobiliare şi are darul de a uşura digestia dificilă. Efectele teiului sunt sporite în amestec cu muşeţel şi mentă.
Reţetă:
* Se adaugă o lingură cu flori de tei şi o lingură cu frun­­ze de mentă sau flori de muşeţel, într-o cană cu apă clo­cotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară ceaiul şi se bea după fiecare masă.

Răceală de vară cu febră, tuse şi stare generală de rău
Reţetă:
* Se toarnă o cană cu apă clocotită peste două linguri cu flori de tei. Se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară, se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie şi o linguriţă cu miere. Se beau patru căni cu ceai pe zi.
 

Nervozitate şi insomnie

Reţete:
* Se fierb timp de 5 minute două linguri cu flori de tei, în jumătate de litru de apă. Se lasă de­coctul la răcit şi se strecoară. Se beau trei căni cu ceai pe zi, ultima seara, cu o oră înainte de culcare.
* 300 grame flori de tei (doar flori, fără frun­zuliţe), se adaugă la 1,3 litri apă pusă pe foc. Se lasă la fiert 10 minute, apoi se pune la infuzat 3 ore. Se strecoară decoctul, se adăugă 400 grame zahăr şi sucul de la o lămâie şi se pune iarăşi pe foc mic, 15-18 minute. Se păstrează în sticlă, la rece. Din acest sirop se iau 3 linguri pe zi, în amestec cu pu­ţină apă.


TRANDAFIRII

Pentru tratamente, se culeg petalele de tran­da­firi când florile sunt complet deschise. Se înde­părtează partea albă de la bază.

Tuse, astm bronşic, afecţiuni pulmonare
Reţetă:
* La o cană cu apă clocotită se adaugă două linguri cu petale de trandafiri proaspete sau uscate. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni cu ceai pe zi.
* Se opăreşte o cană cu petale de trandafiri proaspete sau uscate cu un litru de apă care fierbe. Se acoperă şi se lasă la infuzat 24 de ore, lân­gă o sursă de căldură. Se filtrează şi se adaugă 250 g de zahăr, amestecând. Se iau câte 3 linguri pe zi. Se păs­trează la rece, maximum 4 zile.
* Se consumă în fiecare zi 3-4 linguriţe cu dul­ceaţă de tran­da­firi.

Diaree cronică, dizenterie
Reţetă:
* Adăugaţi 6 lin­guri cu petale de trandafiri mărunţite la un litru de apă clo­cotită. Lăsaţi la in­fuzat 20 minute, apoi strecuraţi. Se bea ceaiul de-a lungul unei zile.

Stomatită, afte, durere în gât
Reţetă:
 
* 4 linguri cu petale de trandafiri se opăresc cu un litru de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă să se răcească, apoi se strecoară. Se clăteşte gura, de mai multe ori pe zi. În cazul durerii în gât, se face gar­gară, de-a lungul unei zile.

Probleme legate de piele
Trandafirii pot ameliora pielea iritată, eczemele, cuperoza şi roşeaţa şi sunt eficienţi pentru toate tipurile de piele, dar mai ales pentru pielea uscată şi sensibilă. În plus, atenuează ridurile, oboseala şi îmbătrânirea pielii şi estompează aspectul cicatri­celor.
Reţetă:
* În toate cazurile, se aplică infuzie de petale de trandafiri sau apă de trandafiri prin pulverizare sau sub formă de comprese.
Pentru a prepara apă de trandafiri se iau 6 linguri cu petale proaspete de trandafiri mărunţite cu mâna, 3 linguri se pun la macerat în 250 ml de apă de seara până dimineaţa, iar celelalte 3 se infu­zează 20 de minute, în 250 ml apă clocotită. Se ames­tecă infuzia şi maceratul strecurate şi se păstrează la frigider.


SALCÂMUL

Se culeg ciorchinii întregi de flori proaspăt în­florite, dar fără frunze, care sunt otrăvitoare.

Gastrită, ulcer gastric şi duodenal, reflux gastro-esofagian
Florile de salcâm sunt un “pan­sa­ment” natural pentru stomac, cu efect antiacid, antispastic şi regenerant al mucoaselor.
Reţete:
* Puneţi într-o cană, de seara până dimineaţa, două linguri cu flori de sal­câm proaspete sau uscate şi turnaţi peste ele apă aflată la temperatura ca­merei. A doua zi se strecoară lichidul şi se bea dimineaţa pe stomacul gol.
* Turnaţi o cană cu apă clocotită peste două linguri cu flori de salcâm proaspete sau uscate. Lăsaţi la infuzat 15 minute, apoi strecuraţi. Beţi 3 căni cu ceai pe zi, între mese.

Răceală, bronşită, astm bronşic
Reţete:
* Consumaţi 3 linguri cu dulceaţă de flori de salcâm pe zi şi beţi 2-3 căni cu infuzie de flori de salcâm.
* Într-un litru de apă se pun la macerat 6 linguri cu flori de salcâm proaspete sau uscate. Se lasă să stea 10 ore, apoi se strecoară. Se bea în­treaga cantitate pe parcursul zilei.

Prietenul sistemului nervos
Florile de salcâm au darul de a calma şi tonifia sistemul nervos. Sunt foarte eficiente împotriva depresiei, melancoliei, asteniei, epuizării, insom­niei, tulburărilor de memorie.
Reţete:
* Consumaţi de-a lungul zilei 2-3 căni cu infuzie de flori de salcâm, iar cu o oră înainte de culcare, 2 căni.
* Se amestecă flori de sal­câm proaspete sau uscate cu miere, apoi se lasă 3 zile la ma­cerat. Se iau 3-4 linguriţe pe zi.
* Umpleţi un recipient din sticlă pe trei sferturi cu flori proaspete de salcâm curăţate de pe ciorchine. Turnaţi peste ele alcool de 70 de gra­de, până le acoperă, şi închideţi vasul ermetic. Lăsaţi amestecul la macerat două săptămâni, apoi filtraţi, şi puneţi tinctura de salcâm în sticluţe în­chise la culoare, la frigider. Luaţi zi de zi câte 10-15 picături, de 2 ori pe zi, cu puţină apă.

 

 

 

Related posts

Un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România / Numărul total a ajuns la 15

Redacția

Loteria de vaccinare are duminică prima extragere. Vineri vă puteți înscrie

Redacția

INTERVIU Dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru: „S-a dublat numărul persoanelor care se adresează spitalului din cauza dependenţei de cafea“

Redacția
Încarcă...