RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
IașiSocial

Salvaţi Copiii: Număr uriaş de fete sub 15 ani care devin mame

România dă aproape jumătate (45%) din naşterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani în Uniunea Europeană. În anul 2020, 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în top fiind judeţele Mureş (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor şi Dolj (52) şi Braşov (40), potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii România. În Iaşi, în acelaşi an, 15 fete sub 15 ani au devenit mame.

Totodată, două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, potrivit celei mai recente anchete realizate de Salvaţi Copiii România. Statistica arată că unu din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente, ceea ce creşte exponenţial riscul de prematuritate şi de mortalitate infantilă.

Mai mult, potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie, 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie şi multe gravide din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi aşteaptă până când situaţia lor se precipitӑ sau se înrăutăţeşte. 

În ceea ce priveşte distribuţia pe judeţe a naşterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, potrivit datelor definitive INS pentru 2020, pe primele locuri se situează: Mureş (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor (52) şi Dolj (52), Braşov (40), Argeş (29), Sibiu (28), Bacău (26), Constanţa (24), Satu Mare (23), Dâmboviţa (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).

  

Date relevante pentru analiza situaţiei mamelor şi gravidelor sub 18 ani din România:

85% dintre mamele şi gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la şcoală, majoritatea acestora abandonând şcoala înainte de sarcină.

Una din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la şcoală.

75% dintre gravidele şi mamele minore au renunţat la şcoală în gimnaziu.

4 din 10 gravide sau mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepţia medicinii de familie, pe durata sarcinii.

80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au utilizat nicio metodă contraceptivă deoarece nu au avut informaţii despre utilizarea acestora.

75% dintre mamele sau gravidele minore au rude sau cunoştinţe care au născut la o vârstă sub 18 ani.

32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut.

2 din 10 mame minore au mai mult de un copil.

Vârsta medie a tatălui copiilor mamelor minore este de 21 de ani la nivel de întreg eşantion, respectiv 22 de ani dacă tatăl este major.

Venitul mediu al familiilor mamelor minore este de 1.160 lei, aproximativ 50% dintre familiile mamelor minore având un venit sub 1.000 lei şi doar 12% peste 2.000 lei.

continuare AICI

Related posts

Povestea celui care, de trei ani, merge în fiecare săptămână la audienţe! Ce vrea omul şi cum răspunde Primăria

Ema Roman

Bătaie de zile mari în localitatea Ruginoasa. Un copil și o bătrână, transportați în stare gravă la Spitalul de Neuro-Chirurgie din Iași

Răzvan Grecu

Încă un pas până la începerea lucrărilor de modernizare a Aeroportului Internațional Iași

Redacția
Încarcă...