NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Fapt divers

Salvamarul de pe Siret dorește să învețe tainele acestei meserii tinerii interesați. O nouă organizație pentru salvarea de vieți omenești se anunță la nivelul municipiului Pașcani!

Salvamarul de pe Siret cum era numit în anul 2007 de presa națională dorește cu tot dinadinsul să instituie o organizație prin care să inițieze tineri formându-le abilitățile pe care el le deține după cei 15 ani de scafandru și astfel să reușească a combate rata mortalității în tulburele ape în care se scufundă. 

Consideră că majoritatea tragediilor ar putea fi evitate dacă ar exista la nivelul țării mai mulți oameni pregătiți să lupte pentru vieți omenești.

Se numește simplu, Aurel Vernica și este dintr-o comună de pe lângă Pașcani, mai exact Hălăucești. A debutat în această meserie la 39 de ani și în scurt timp datorită meritelor sale a fost remarcat de o echipă de Salvamari din Constanța și i s-a propus un contract. A răspuns imediat acestei propuneri, dar în scurt timp a decis că locul lui este acasă, aici oamenii ar avea mai mare nevoie de el decât pe litoral. Pentru el este mereu un scenariu în cap când este solicitat la un caz al unei persoane care s-a scăldat într-o zi de vară în apele tulburi ale Siretului, salvând asftel sute de vieți, de la copii până la adulți.

Gandul.info îl prezenta în anul 2007 pe bărbat ca pe salvamarul de pe Siret.

Acum își dorește să facă voluntariat cu tinerii care doresc să salveze vieți. De menționat este faptul că omul nu are atestat de scafandu, ci pur și simplu vocație. Recunoaște că în apă se simte în elementul lui, că acolo este casa lui și a sta pe malul Siretului înseamnă încărcare energetică pentru mintea lui.

“Voluntar aș face asta o viață întreagă numai să știu că este benefic pentru toată populația. De asemenea mă pot lăuda și cu o pregătire psihologică care ar ajuta la a înțelege mai bine pașii care trebuiesc urmați în aceste cazuri. Tot ce-mi doresc acum este să mediatizați acest aspect, astfel încât să primesc sprijin și să pornesc la drum. Eu am 54 de ani și înaintez în vârstă. Îmi doresc să știu că rămân în urma mea mulți care pot face același bine”, ne-a declarat Aurel Vernica, scafandru voluntar.

Salvatorul a fost solicitat și în găsirea cadavrelor înecate, astfel încât rudele să îi poată înmormânta creștinește, iar pe perioada în care a lucrat pe litoral reușea să salveze de la înec câte 60 de persoane pe sezon. De după Revoluție aproximativ toate recuperările din zona noastră au fost realizate de către el.

Mereu a fost solicitat de ISU la operațiuni mai dificile, însă el nu poate fi de acord cu legile lor fiindcă ei  sunt pe direcție militarizată.

“Cei de la ISU sunt pe direcție militarizată. Ei nu au voie să intre unde nu este vizibilitate. Ei au niște ordine și nu le pot încălca. Asta este greșit, fiindcă o persoană fizică sau o firmă privată își asumă un risc dar un risc care se merită fiindcă conduce la salvarea unei vieți. Mie mi se pare absurd să nu ai voie să cobori din barcă”, a mai adăugat Vernica.

Făcând această observație i-am cerut un punct de vedere vis-a-vis de tragedia de la Siutghiol întrebându-l dacă tragedia ar fi putut fi evitată.

“Cred că tragedia ar fi putut fi evitată. Consider că dacă echipajul de pe elicopter ar fi avut veste de salvare sau ar fi renunțat la centurile de siguranță și s-ar fi aruncat în râu poate ar fi scăpat cu viață“, ne-a declarat bărbatul.

Pentru același ziar național declara: Am înţeles că-s protejat de forţa apei de când eram copil. La 14 ani am sărit într-un bazin dalat de irigaţii, dar nu am ştiut că nu pot să ies de acolo. Apa avea trei metri adâncime şi peretele nu mă lăsa să mă agăţ de el cu nici un chip, că era oblic şi lunecos şi apa era curgătoare. Eu căutam să nu mă ducă la vale că era o cascadă şi dacă ajungeam la cascadă, eram gata. M-am luptat patru ore şi jumătate ca să trăiesc, am ţipat până nu am mai putut şi am renunţat fizic de vreo şapte ori atunci. De fiecare dată când mă abandonam morţii era o transformare în psihicul meu care-mi dădea forţă din nou. Când am ieşit afară noaptea, jumătate din unghii îmi erau roase cum am zgâriat malurile alea şi nu mai aveam nici carne pe vârful degetelor”.

 Citește și {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Mesajul unui bucureștean pentru eMAG, după ce i-a întârziat comanda: „Mă ajuți, te rog?! Mă tot întreabă soția…”

Redacția

Află povestea primului mititel mâncat în România!

Redacția

Lângă o gură de canalizare din Parcul Municipal, s-a surpat malul, scoţând la iveală o groapă suspectă care arată ca un tunel

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site