Radu Burnete, Confederatia Concordia, Foto: Concordia
Cât ar trebui să fie salariul minim în România? Noul studiu al Confederației Patronale Concordia – Politica Salariului Minim în România – analizează ce anume influențează nivelul salariului minim pe economie, în țară și în statele Uniunii Europene, dar și de ce e România altfel, vorba istoricului Lucian Boia.
Studiul, realizat de Laurian Lungu și Vlad Bulai (ambii din cadrul Consilium Policy Advisors Group) și Ella Kallai, economistul șef al Alpha Bank, arată și impactul creșterii salariului minim asupra sectoarelor vulnerabile și inflației.
„Salariul minim pe economie din România a avut cea mai rapidă creștere din cadrul Uniunii Europene, de la un nivel foarte scăzut, de 142 de euro, în 2010, la 744 de euro, astăzi. Acest ritm de creștere nu mai este sustenabil, fără investiții și reforme care să ducă la creșteri la fel de accelerate de productivitate. Suntem aproape de media europeană și la media regională. Pe termen mediu, un raport de 45-50% între salariul minim și cel mediu (unde suntem deja) este o formulă echilibrată, care prezintă mai puține riscuri pentru sănătatea economiei. În același timp, este important să mutăm conversația de la salariul minim brut și nivelul său,
» Citește continuarea pe pagina autorului