NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Salariu sau pensie? Decizia care ar putea readuce profesorii necalificați

Nume grele din medicina ieşeană activează încă în sistemul medical: Eugen Târcoveanu, Carol Stanciu, Maria Covic. În învăţământul preuniversitar, numai 1% sunt cadre didactice pensionare.

Lovitură pentru bugetarii pensionari. Potrivit unui proiect de modificare a OUG 114, cei care în momentul de faţă încasează atât pensie, cât şi salariu vor fi obligaţi să aleagă una din două. În Iaşi, cele mai afectate domenii de activitate sunt învăţământul şi sănătatea. Câteva sute de pensionari, unii dintre ei academicieni, profesori universitari sau medici renumiţi, vor fi obligaţi să aleagă între locul de muncă şi retragerea din activitate.

La nivelul învăţământului preuniversitar, 1% dintre cadrele didactice de la catedră vor fi afectate de noul act legislativ. Dacă, la începutul lunii septembrie, în reţeaua şcoalară figurau 51 de dascăli pensionari, numărul acestora a crescut. Au ieşit la pensie 95, iar o parte dintre aceştia au făcut cerere de prelungire a activităţii.

„La nivelul judeţului Iaşi trebuie să specificăm că nu există un număr foarte mare de cadre didactice care sunt angajate după pensionare în sistemul de educaţie. E vorba de aproximativ 1% dintre angajaţi care sunt încadraţi în această formă. Cadrele didactice pensionate sunt angajate doar după ce s-au derulat toate concursurile şi celelalte etape ale mobilităţii. Deci, pensionarii au fost încadraţi după ce cadrele didactice tinere au fost repartizate pe posturile vacante, după susţinerea examenului de titularizare şi după repartizarea profesorilor suplinitori. De asemenea, 1% dintre profesori nu ocupă norme întregi, ci fracţiuni de normă, grupuri de ore“, a precizat Genoveva Farcaş, inspector general şcolar la IŞJ Iaşi.

  

Se revine la dascălii necalificaţi?

Potrivit datelor oficiale, cei mai mulţi profesori pensionari sunt angajaţi la unităţile de învăţământ din mediul rural, în special la şcolile din localităţi îndepărtate de oraşe, cu navetă anevoioasă şi care de regulă sunt refuzate la repartiţie de către profesorii tineri. Prin încadrarea profesorilor pensionari, spune Geonoveva Farcaş, s-a urmărit asigurarea actului educaţional de către dascăli calificaţi. Ţinând cont de faptul că salariile profesorilor pensionari, în condiţiile unei navete, nu sunt deloc mari ci doar un surplus de câteva sute de lei la pensie, eliminarea lor din sistem ar însemna o revenire la profesorii necalificaţi. Cei care vor avea de suferit vor fi elevii.

„Această situaţie trebuie analizată cu luciditate. Noi avem convingerea că la nivelul Ministerului Educaţiei vor fi analize complexe care vor genera soluţii bune pentru a asigura educaţia copiilor la toate unităţile de învăţământ“, a adăugat Genoveva Farcaş.

40 de medici pensionari în spitalele ieşene

Şi reţeaua medicală va fi afectată de modificările legislative privind cumulul pensie-salariu. Mulţi dintre cei care au deja vârsta de pensie, dar încă mai profesează în domeniu, sunt de regulă medici de familie. Dar există însă foarte mulţi care încă activează în spitalele din Iaşi.

„Medicii care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate au câteva reglementări. Medicii se pensionează la cerere la 67 de ani sau se pot pensiona la vârsta standard prevăzută de lege. În ceea ce priveşte numărul lor, noi avem în momentul de faţă în contract 92 de medici care au trecut de vârsta de pensionare, din care 40 de medici sunt în sectorul public, respectiv în spitale“, a precizat Radu Ţibichi, preşedintele CJAS Iaşi.

Carol Stanciu şi Eugen Târcoveanu ar putea părăsi definitiv spitalul

Prelungirea activităţii acestora se face pe baza acordului dat de unitatea medicală unde se solicită postul, prelungire analizată de o comisie judeţeană, din care fac parte reprezentanţi ai CJAS, DSP şi Colegiul Medicilor. Numai în vara aceasta, peste 30 de medici care împliniseră vârsta de pensionare au primit în final acceptul de a funcţiona în cadrul spitalului unde au lucrat. Printre aceştia, şi prof.univ.dr. Carol Stanciu, care a rămas la Institutul de Gastroenterologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ deşi are peste 80 de ani, dar şi o activitate medicală şi ştiinţifică pe măsură. La fel este şi cazul prof.univ.dr. Eugen Târcoveanu, tot de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. În ambele dosare a cântărit foarte mult la acordarea prelungirii activităţii titlul de academician pe care îl au cei doi.

Aceeaşi comisie a avizat favorabil în cele din urmă şi prelungirea activităţii prof.univ.dr. Maria Covic de la Spitalul „Parhon“. În cazul acesta, comisia a acceptat prelungirea activităţii pentru a fi coordonator de program Fresenius Nefrocare România.

Şi Teodor Stamate s-ar putea retrage de la conducerea Clinicii „Marele Ars“

Pe lista prelungirilor se mai află şi Rodica Ghiuru de la Spitalul CFR, soţii Valentin şi Eugenia Ambăruş de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, soţii Ioan şi Tamara Bostacă, tot de la Spitalul „Sf. Spiridon“, Maria Creţu, de la acelaşi spital, Mircea Popescu de la Spitalul Paşcani şi Ioan Brăescu de la Spitalul Târgu Frumos. Toţi au împlinit de ani buni vârsta de 67 de ani. La aceştia se adaugă şi prof.univ.dr. Teodor Stamate, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sf. Spiridon“, celebrul oftalmolog Dorin Chisăliţă, precum şi şefa clinicii de Neonatologie de la Maternitatea „Cuza Vodă“, prof.univ.dr. Maria Stamatin. Mulţi dintre aceştia se regăsesc şi pe lista cadrelor didactice de la UMF Iaşi.

De altfel, şi din sistemul academic, multe nume importante vor fi obligate să aleagă dintre locul la catedră şi pensie.

sursa ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Uniriștii au marcat Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor

Ema Roman

Simulator auto pentru iubitorii de karting, la Clubul Copiilor

Redacția

Ministrul Educaţiei ia în calcul bacalaureatul diferenţiat

Redacția
Încarcă...