NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

S-a stins din viață încă un Mare Duhovnic al Neamului Românesc: părintele Iustin Pârvu! Află despre ce anume a vorbit acesta într-un interviu acordat cu câteva luni în urmă unui reporter Actualitatea TV (VIDEO)

Părintele arhimandrit Iustin Pârvu, cunoscut ca unul din cei mai mari duhovnici ai țării, alături de Arsenie Boca, Cleopa Ilie, Arsenie Papacioc, s-a stins din viață duminică noapte, după mai multe săptămâni de suferință de patul de spital.

 

Începând de aseară, la orele 22.40, obștea Mănăstirii Petru Vodă a pierdut poate cea mai marcantă figură a spațiului monahal românesc din ultimii ani, cunoscută publicului larg mai ales pentru atitudinea sa creștină de combatere a documentelor cu cip-uri biometrice.

  

Un reporter Actualitatea TV a fost prezent în chilia marelui duhovnic pe data de 14 februarie 2013, când acesta tocmai împlinea vârsta de 94 de ani. L-a găsit „îngropat în mulțime”, așa cum îi era obiceiul, ascultând problemelor sutelor de credincioși care îl vizitau zilnic. Părintele a vorbit atunci despre cum a luat prima dată contact cu Pașcaniul, unde a auzit pentru întâia oară o sirenă de tren. După aceea, a dat tuturor celor prezenți în încăpere o lecție de istorie, subliniind faptul că înaintașii noștri erau curajoși și demni, atribute care lipsesc românilor de astăzi. În concepția părintelui, singura posibilitatea a recuperării demnității pierdute a românului, care se zbate între prostie și necredința în Dumnezeu, este varianta muceniciei care va deveni în curând realitate pentru adevărații creștini ortodocși.

În urmă cu numai două săptămâni, marele duhovnic a fost vizitat de un sobor impresionant de preoți, în frunte cu mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, cu scopul oficierii slujbei Sfântului Maslu pentru ameliorarea stării sale de sănătate. Cu această ocazie , părintele Iustin i-a mărturisit primului-ierarh din Nord-Estul țării, în prezența mai multor persoane, dorința sa ca următorul stareț al Mănăstirii Petru Vodă să fie ieromonahul Hariton Negrea, duhovnic la momentul acela al Mănăstirii Durău. Respectivul călugăr a declarat că se va conforma acestei dorințe, din ascultare față de duhovnicul său.

Înmormântarea părintelui Iustin Pârvu va avea loc joi, 20 iunie, în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă. 

 

Părintele Justin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă, la 10 februarie 1919, s-a închinoviat la Mănăstirea Durău în anul 1936, a participat ca preot militar pe frontul de răsărit în al doilea război mondial, apoi a fost întemniţat pentru legionarism între anii 1948-1964. Între anii 1966 şi 1975, părintele Justin Pârvu a fost reprimit în monahism ca vieţuitor al Mănăstirii Secu (judeţul Neamţ), iar între 1975 şi 1991 ca vieţuitor al Mănăstirii Bistriţa (judeţul Neamţ).

În toamna anului 1991, părintele Justin Pârvu a pus piatra de temelie a Mănăstirii Petru Vodă (de călugări), iar din anul 1999 a început construirea Mănăstirii Paltin (de maici), la numai câțiva km distanță.

{flv}diverse/parintele iustin{/flv}

 

Citește și {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Arafat: Va fi o dispariţie treptată a regulilor de purtare a măştii

Redacția

Slujbă de pomenire a părintelui Arsenie Boca, la Paşcani

Redacția

Reguli care trebuie respectate din 15 mai. Ce avem voie să facem și ce nu, după starea de urgență

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site