NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Românii se bucură când vad politicieni cu cătuşe

Un barometru IRES vizând încrederea în Justiţie relevă că DNA beneficiază de multă sau foarte multă încredere în rândul a 63% dintre intervievaţi, DIICOT- peste 50%, ICCJ – 48%, iar 57% spun că sunt interesaţi de transmisiunile televiziunilor pe tema arestărilor şi condamnărilor din ultima perioadă.

În studiul „Barometrul încrederii în instituţii”, realizat de IRES în perioada 9-10 martie, 49% dintre persoanele intervievate spun că, în acest moment, lucrurile în România merg într-o direcţie bună, în timp ce 40% consideră că acestea merg într-o direcţie greşită. Majoritatea persoanelor intervievate, 77%, au o părere foarte bună sau bună despre faptul că, în ultimele luni, mulţi oameni politici sunt acuzaţi de corupţie, sunt condamnaţi sau arestaţi preventiv. Despre acest lucru tind să aibă o părere bună în proporţie mai ridicată bărbaţii şi respondenţii cu studii superioare. În acelaşi timp, cumulativ, o proporţie covârşitoare a respondenţilor, 95%, este de părere că în România corupţia este foarte răspândită. Doar 3% dintre aceştia cred că este puţin răspândită, iar 1% spun că nu este răspândită deloc. Aproape jumătate dintre intervievaţi consideră că este mai răspândită corupţia în administraţia centrală decât în cea locală, în timp ce 16% cred că este invers, iar 31% consideră că, de fapt, corupţia este răspândită în egală măsură. O proporţie semnificativă a persoanelor intervievate, 57%, consideră că există politicieni care sprijină lupta împotriva corupţiei în mod sincer.
Referitor la reflectarea mediatică a fenomenului, 57% dintre participanţii la studiu se declară interesaţi sau foarte interesaţi de transmisiunile televiziunilor pe tema arestărilor şi condamnărilor din ultima perioadă.

Bărbaţii au mai multă încredere în Kovesi decât femeile

Studiul relevă, totodată, că DNA beneficiază de cea mai ridicată încredere din partea publicului. De altfel, conform comunicatului IRES în care sunt prezentate rezultatele barometrului, toate instituţiile care activează în sistemul juridic din România beneficiază de nivele de încredere superioare majorităţii instituţiilor din România. În justiţia din România, în general, au încredere multă sau foarte multă 41% dintre respondenţi, în timp ce 56% spun că au mai degrabă puţină sau foarte puţină încredere. DNA beneficiază de multă sau foarte multă încredere în rândul a 63% dintre intervievaţi.  În DIICOT, de asemenea, au multă sau foarte multă încredere peste 50% dintre respondenţi. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie beneficiază de multă sau foarte multă încredere din partea a 48% dintre participanţii la acest studiu, cu precădere din partea bărbaţilor şi a persoanelor cu studii superioare.
În tribunale au încredere multă sau foarte multă 37% dintre intervievaţi, în timp ce 57% au mai degrabă puţină încredere în aceste instituţii.

  

IRES menţionează, totodată, că în privinţa Codruţei Kovesi studiul relevă o încredere fără precedent pentru cineva din sistemul juridic din România.

Astfel, în procurorul şef al DNA, au multă sau foarte multă încredere 43% dintre persoanele intervievate, în timp ce 45% spun că au puţină sau foarte puţină încredere în aceasta. Bărbaţii, în schimb, au încredere în Codruţa Kovesi în proporţie de 52%, iar persoanele cu studii superioare în proporţie de 49%. În Monica Macovei declară că au încredere multă sau foarte multă 23% dintre intervievaţi, proporţia acestora crescând atunci când este vorba doar de persoanele cu studii superioare la 34%. În Tiberiu Niţu, procurorul general al României, au multă sau foarte multă încredere trei din zece respondenţi.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

  Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

O familie din București a chemat DSP-ul pentru că mama se simțea rău

Redacția

Căţeluş salvat dintr-o ghenă de gunoi îngropată, la Suceava. Fusese aruncat odată cu resturile menajere

Redacția

Decizie fără precedent în România. Ministrul Educaţiei, anul şcolar fără niciun corigent

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site