NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Românii din 26 de județe vor primi câte 2000 de lei ca să-și instaleze garduri electrice împotriva urșilor

Locuitorii zonelor în care urșii obișnuiesc să intre în localități vor primi bani de la ministerul Mediului pentru a instala garduri electrice în jurul gospodăriilor. Banii fac parte dintr-un program lansat de minister în dezbatere publică și care are ca obiectiv împiedicarea incidentelor tot mai dese provocate de urși. 

Programul finanțează pentru populație kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor, se arată într-un comunicat al ministerului Mediului. 

„Suntem țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Pe de-o parte, o bogăție a biodiversității românești, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranța oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei și coexistența fără incidente între om și carnivorele mari. Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru populația din județele țării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Populația poate primi până la 2000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze. Suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă în proporție de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc.
Programul este adresat populației din județele: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.

Advertisements

„Programul pe care îl demarăm anul acesta va fi multianual. Investim în 2020 1.500.000 de lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii și bunurile lor să fie în siguranță. Cred că un bun management al speciilor pentru care suntem renumiți în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistența între om și carnivorele mari”, a mai spus Costel Alexe. 

Advertisements
  

digi24

Advertisements
Advertisements

Related posts

Klaus Iohannis, discuţie cu Volodimir Zelenski: România va continua să aibă grijă de fiecare cetăţean ucrainean care soseşte în ţară

Redacția

Cătălin Drulă: De ce disciplina la CFR Călători ajuns atât de jos? A mai fost un incident pe linia de aeroport, tren contra tren. În ultimul moment au văzut farurile și mecanicii au frânat de urgență. N-am aflat ce măsuri s-au luat ca să nu se mai întâmple

Redacția

Raluca Turcan: „Ce se întâmplă acum este o criză politică şi o perioadă de instabilitate majoră, de care nu aveam nevoie”

Redacția
Încarcă...