RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
PoliticăȘtirea zilei

Românii ar putea vota de la 16 ani la alegerile locale şi europarlamentare

prezenta-la-vot-la-alegerile-parlamentare-din-franta:-18%-dintre-francezi-au-venit-la-urne-pana-la-ora-11:00,-mai-putini-decat-in-urma-cu-5-ani

Senatul României a adoptat marți o propunere legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care românii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare, respectiv de la 18 ani la 16 ani. Guvernul consideră că propunerea încalcă prevederile Constituției.

În ședința Senatului de marți a fost citită în plen nota de adoptare tacită a propunerii legislative potrivit căreia românii ar putea vota de la 16 ani la alegerile locale și europarlamentare.

Proiectul urmează să fie dezbătut și de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de parlamentarii PNL USR și AUR, dar şi neafiliaţi. Aceasta modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, astfel încât ”au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”.

  

Totodată, se propune modificarea art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât ”cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”.

Guvernul României nu susţine iniţiativa, deoarece ar fi contrară prevederilor constituţionale, potrivit TVR.

ziarul de iasi

Related posts

Comunicat de presă: Florin Constantinescu a participat la Conferinţa Preşedintelui Adunării Popoarelor din Kazahstan

Redacția

Jurămintele aleşilor locali şi judeţeni se vor depune săptămâna viitoare

Redacția

Voucherele sociale de 250 de lei se vor putea folosi și pentru plata medicamentelor, nu doar a hranei. Inițiativă, la Senat

Redacția
Încarcă...