NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

România are al treilea cel mai mic preţ al benzinei din UE

Reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 20% la 19% şi mai ales eliminarea supraacizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, măsuri aplicate de la 1 ianuarie 2017, au ieftinit carburanţii din România, care are în prezent al treilea cel mai mic preţ al benzinei din Uniunea Europeană, arată calculele News.ro, pe baza datelor publicate pe portalul european energy.eu. 

Potrivit portalului energy.eu, care monitorizează preţurile carburanţilor în toate cele 28 de state membre UE, preţul mediu al unui litru de benzină din cel mai ieftin sortiment (cifra octanică 95) este în România de 4,90 lei, echivalent cu 1,086 euro.

Preţul plasează România pe locul al treilea în topul celor mai mici preţuri ale benzinei din UE, după Bulgaria (1,015 euro) şi Polonia (1,032 euro). La finalul anului trecut, un litru din acelaşi sortiment costa 5,09 lei, echivalent cu 1,122 euro, preţ cu care România se plasa pe locul al şaselea al celor mai mici preţuri în UE, după Bulgaria (1,017 euro), Polonia (1,024 euro), Lituania (1,073 euro), Estonia (1,103 euro) şi Letonia (1,104 euro). Aplicarea celor două măsuri – scăderea TVA şi eliminarea supraaccizei – a redus preţul unui litru de benzină cu 19 bani în ultima lună, deşi, dacă companiile petroliere ar fi aplica integral la preţul de la pompă reducerea taxelor, preţul unui litru din sortimentul standard ar fi trebuit să scadă cu circa 40 de bani. În prezent, preţul mediu fără TVA al unui litru de benzină 95 este de 4,08 lei, faţă de 4,24 lei la finalul anului trecut. 

  

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Concert Alternative cu prezență slabă în Pașcani (VIDEO)

Teona Gherasim

Prima zi de MixMusic Evo 2014 la Pașcani. Aproximativ 3.500 de persoane au participat pe Esplanadă la spectacol! Vezi pe cine a propus Daniel Buzdugan primar la Pașcani! (Video)

Redacția

Sindicaliştii din administraţia publică locală anunţă că intră în grevă

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site