RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

România ar putea reveni la piața reglementată în energie pentru o perioadă de 2 ani 

România ar putea reveni la piața reglementată în energie pentru o perioadă limitată de timp: de la 1 ianuarie anul viitor până în 2025. Astfel, potrivit propunerilor care se vor discuta în coaliția de guvernare, consumatorii casnici nu vor plăti mai mult de 1 leu pe kilowatt/oră.

Potrivit propunerilor aflate în discuție în coaliția de guvernare, pentru consumatorii casnici se vor păstra acutualele prețuri: 0,68 lei/kwh – pentru un consum de până la până 100 de kwh, respectiv 0,8 lei/kwh (până la pragul de 255 kw). Peste, prețul ar urma să fie fixat la 1 leu, potrivit unor surse politice.

Prețuri pentru școli, spitale, IMM, industria alimentară, farmaceutică, transport public și servicii publice

Școlile, spitalele, IMM, industria alimentară, industria farmaceutică, transport public și servicii publice: preț fix propus la 1 leu/kwh, iar pentru restul sectoarelor economice – prețul propus la 1,3 lei/kwh.

Cifrele nu sunt încă bătute în cuie. În mai multe rânduri – liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut revenirea la o piața reglementată, adică prețuri stabilite de ANRE.

  

Nicolae Ciucă: „Se discută modul în care putem să adaptăm pachetul de măsuri”

În ultimele zile, autoritățile au avut mai multe discuții cu furnizoriiâ și producători de electricitate. Premierul Nicolae Ciucă a susținut că actuala schemă de sprijin în energie trebuie actualizată, fără să ofere mai multe detalii:

„Se discută modul în care putem să adaptăm pachetul de măsuri astfel încât să fie sustenabil și să ofere predictibilitate”, a spus Nicolae Ciucă.

Prețurile reglementate ar putea să se aplice pentru un timp limitat – între 1 ianurie 2023 și 2025. O decizie se va lua în următoarea ședință a coaliției de guvernare.

europa fm

Related posts

Românii sunt cei mai interesaţi est-europeni să cumpere maşini electrice

Redacția

Consumul a scăzut în a doua lună a stării de urgență cu 22%. Vânzările de alimente, băuturi și tutun s-au diminuat cu 15,5%

Redacția

Piața auto europeană s-a prăbușit în urma restricțiilor impuse pe fondul pandemiei

Redacția
Încarcă...