RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Români trimiși din vacanța în Spania direct în carantină: “Nu e normal să se dea legea noaptea”

O parte dintre românii care se întorc din Spania în România vor trebui să stea în carantină, timp de 14 zile. Şase regiuni din regat, care cuprind şi zone turistice, precum Barcelona, Palma de Mallorca sau Insula Ibiza au intrat încă de seara trecută pe lista galbenă. Noile măsuri îi afectează atât pe românii plecaţi recent în vacanţă, cât şi pe cei stabiliţi acolo care în această perioadă se aflau în concediu la rudele din ţară.

Mulţi dintre românii stabiliţi în Spania vin în ţară în luna august pentru a petrece vacanţa cu familia. La aterizare, au avut surpriza să afle că sejurul se transformă în carantină!

“Nu e normal să se dea legea noaptea! Noi n-am ştiut că nu mai cumpărăm bilete. Noi venim de la muncă. Deci cu contract de muncă”, spune o femeie.

După ce coboară din avion, pasagerii se opresc la Poliţia de Frontieră. Acolo, la îndrumarea DSP trebuie să îşi completeze un formular şi să îşi lase datele de contact.

  

“Am luat la cunoştiinţă de faptul că pentru a preveni răspândirea pe teritoriul României a virusului am obligaţia de a mă supune procedurilor de izolare. Dacă aşa trebuie, aşa o să facem”, ne-a spus un bărbat.

Regiunile Aragon, Catalonia, Comunidad de Madrid, RInsulele Baleare şi Ţara Bascilor au intrat de seara trecută pe lista galbenă, după ce numărul de cazuri raportate a crescut îngrijorător. Încă de săptămâna trecută, o călătorie Spania-România a devenit o loterie. Nu ştii când intri în carantină la întoarcere în ţară şi asta pentru că statul spaniol nu raportează zilnic numărul de noi infectări.

Adriana Pistol, șefa Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, INSP: Spania s-a jucat puţin cu acele cifre, deci dacă vă uitaţi cu o zi înainte vedeaţi că era valoarea pe care am dat-o noi, a doua zi imediat a schimbat valoarea, că a mai pus un zero.

Asta a dus şi la haosul de acum o săptămână când Institutul Naţional de Sănătate Publică a inclus Spania pe lista ţărilor care necesită carantină, iar comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a scos-o după doar câteva ore. Acum, doar şase zone din Spania sunt pe lista galbenă. Printre ele, şi destinaţii de vacanţă preferate de turiştii români, aflaţi deja în în vacanţa mult visată.

“Nu mi-a spus nimeni că la întoarcere o să stau în izolare. Tocmai de asta am vrut nici să nu mai vin în vacanţă pentru că a fost un du-te-vino”, povestește o turistă.

Marius Berca, manage agenţie turism: Dacă turiştii vor trebui să stea în auto-izolare la înapoiere o să stăm de vorbim cu turiştii şi o să încercăm să îi redirecţionăm pe alte destinaţii pentru că este nepăcut în momentul în care vii din vacanţă să stai în auto-izolare 14 zile.

Puţin mai norocoşi sunt românii care, deşi sunt veniţi din zonele restricţionate, au apucat deja să îşi viziteze familia din România. Vestea bună pentru cei care se întorc în Spania este că, deocamdată, Regatul nu a impus măsuri de reciprocitate. La revenirea în Spania nu vor intra în carantină.

Tot de aseară autorităţile au inclus şi Malta pe lista ţărilor din care carantina este impusă la întoarcerea în România.

observator

Related posts

Bea cafea după micul dejun, nu înainte, pentru un control mai bun al metabolismului

Redacția

Prevenirea cancerelor: laborator mobil pentru testarea femeilor din tot judeţul

Redacția

File din jurnalul pacienţilor cu cancer: „Doamne, îmi las viaţa în mâinile tale şi, te rog, nu mă scutura prea devreme!“

Redacția
Încarcă...