NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Români, între frica de virus şi frica de sărăcie. Primul tren cu muncitori sezonieri români a plecat spre Austria

Primul tren cu zeci de români care vor să muncească în Austria a plecat din Timișoara duminică seara. Cei mai mulţi au plecat să îngrijească bătrâni. Statul român s-a asigurat că muncitorii români care pleacă în Austria au parte de toate măsurile de protecție sanitară necesare în vremea pandemiei, a declarat la Digi24, ministrul transporturilor. Lucian Bode. El a spus că vor mai fi pe viitor și alte asemenea transporturi, în funcție de solicitări.

Trenul care a plecat spre Austria trece prin Arad-Curtici și va traversa Ungaria, dar nu va avea nicio oprire până la Viena. Are în componență cinci vagoane ale CFR și cinci ale societății austriece de transport OBB. Este trenul care luna trecută stârnea unele controverse și chiar o reacție dură din partea ministrului Lucian Bode. Asta pentru că partea austriacă a făcut anunțul acestui transport în timp ce partea română se pare că nu fusese încă notificată încă.

Cei aproximativ 80 de români care au plecat duminică spre Austria au format un șir în fața Gării de Nord din Timișoara, cu respectarea distanțării fizice, apoi au trecut printr-un triaj epidemiologic făcut de DSP Timiș. Abia apoi li s-a permis accesul pe peron, cu respectarea distanței sociale. Pentru aceasta, în gară, pe peron, au fost trase pe jos marcaje speciale cu vopsea albă, iar la mijlocul băncilor a fost lipit un afiș pe care scria „Păstrați distanța”.

Trenul care a plecat avea o capacitate totală de circa 300 – 350 de locuri, dar cu toate acestea a avut doar circa 80 de călători. A fost nevoie să se ia măsuri speciale: toate vagoanele sunt de tip cușetă și fiecare pasager călătorește singur. Un vagon are în mod obișnuit 36 de locuri, dar acum nu au fost mai mult de 9 călători într-un vagon. Obligatoriu, pasagerii poartă mască și mănuși pe toată durata călătoriei. De îndată ce ajung în Viena, ei vor fi testați pentru coronavirus, vor aștepta o noapte și dacă rezultatul va fi negativ, familiile la care merg acești oameni să lucreze vor putea să vină să îi ia. Dacă rezultatul este pozitiv, ei vor fi introduși în carantină.

  

Majoritatea sunt oameni care nu pleacă pentru prima oară la muncă în Austria. O doamnă a declarat pentru Digi24 că este a cincea oară când merge la muncă în această țară. „Acum este un pic mai greu, pentru că nu știi la ce să te aștepți, boala care e…Frică… ți-e frică, dar dacă o fi să mă îmbolnăvesc mă pot îmbolnăvi și acasă, și acolo. Tot așa trebuie să păstrezi distanța aceasta și acasă, și acolo”, a spus femeia.

digi24

Advertisements

Related posts

Roșii gigant în gospodăria unui localnic din Miroslovești

Redacția

O structură misterioasă a fost descoperită în pământ, în Rusia. Ar putea fi una dintre cele mai vechi biserici din lume

Redacția

Asociația „Lumină și dar” – Moș Nicolae pentru copiii Centrului de Plasament „Sfântul Stelian” (Foto)

Ema Roman
Încarcă...