NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Români care muncesc în Spania, blocați pe aeroport din cauza legislației. „Am plătit 250 de euro pe bilet”

Aproximativ 30 de români care muncesc în Spania au rămas blocați pe aeroportul Otopeni după au aflat că nu se pot îmbarca în cursele către Madrid, respectiv către Barcelona, decât dacă sunt cetățeni spanioli.

Neînțelegerea pleacă de la faptul că legea care permite efectuarea acestor zboruri spune că au voie să plece doar cetățenii spanioli, nu și rezidenții acestei țări, așa cum sunt mulți dintre românii care muncesc în Spania.

Oamenii ar fi trebuit să plece cu două curse TAROM, la ora 14:40 fiind zborul către Madrid și la 14.55 către Barcelona.

În total, pentru ambele zboruri, Madrid și Barcelona, sunt în jur de 60 de pasageri.

Advertisements
  

Muncim cinstit acolo. Muncesc la scări statul spaniol îmi dă și o pensie și o jumătate de normă la scări. Și mă țin de acolo. Și românii noștri nu ne lasă să ne ducem înapoi. Nu putem de 3 luni de zile ne iau banii. Aseară m-au sunat de la ambasadă că pot să plec. Am plătit 250 de euro pe bilet și 500 de lei să ajung de la Craiova aici. Nu am cum să mă duc înapoi că nu am unde să stau. Soțul meu a murit și nu am cu cine să stau aici, spune o româncă aflată pe aeroport.

Ambasada Spaniei în România a confirmat, miercuri seară, efectuarea celor două zboruri din București către Madrid și Barcelona.

Cu excepția prevăzută de prezentul ordin, zborurile sunt deschise cetățenilor spanioli, precum și străinilor cu permis de ședere în Spania (în cazul cetățenilor români, aceștia trebuie să prezinte în original „certificatul de înregistrare a unui cetățean al Uniunii” ). Compania aeriană cere ca fiecare pasager să călătorească cu o mască de protecție, atât în ​​timpul șederii pe aeroport, cât și în timpul zborului, se arată în raspunsul ambasadei.

Concret, problema apare din cauza Hotărârii Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În text se arată că sunt exceptate de la suspendarea zborurilor către alte state doar acele curse care sunt efectuate pentru transportul muncitorilor sezonieri ori pentru repatrierea unor cetăţeni străini.

Advertisements

”Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Iran, şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 15.05.2020 (…) cu excepția celor efectuate de transportatori aerieni deţinători de licenţă de operare în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri sau pentru repatrierea unor cetăţeni străini, din România către alte state, cu avizul Autorităţii Aeronautice Civile Române şi al autorităţii competente din statul de destinaţie”, se arată în textul Hotărârii de Guvern.

OBSERVATOR

Advertisements
Advertisements

Related posts

Liberalii au votat o derogare de vechime pentru Nicolae Ciucă. Premierul îşi va depune candidatura la şefia PNL. Stroe: Se bucură de o largă susţinere

Redacția

Vasile Dîncu: Nu cred că merităm pensii speciale, în niciun caz/ PSD o să pună probabil din nou această lege, asta mi-a spus preşedintele partidului, şi o vom face să fie regulamentară

Redacția

Ziua Internațională de Amintire a Holocaustului: Ce a fost Holocaustul? Întrebări și răspunsuri

Redacția
Încarcă...