RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sport

Rolul sportului în viața oamenilor, interviu cu Andrei Doroftei

“Mens sana in corpore sano!”, auzim adesea acest proverb latin, dar oare cum ar fi el tradus în limba noastră, ca și activitate? Aflăm astăzi, de la Andrei Doroftei, într-un interviu acordat de către acesta, despre importanța sportului în viața noastră și avantajele practicării lui. 

La cei 30 de ani ai săi, Andrei este licențiat în Educație Fizică și Sport, a terminat cu brio și un master în acelaşi domeniu, și se poate lăuda cu două atestate în fitness, dintre care unul internațional.

În urmă cu aproximativ un an a dezvoltat conceptul Rebrand Yourself, cu 72 de persoane împărţite în două clase, respectiv Hard şi Intermediar. Dintre aceştia, 40 au finalizat programul și ulterior au mai apărut multe alte persoane dornice să se mențină sănătoase. La capitolul rezultate, personal trainer-ul se poate mândri cu rezultatul obţinut de un client care a  a reușit să slăbească 18 kg.

  

Echipa Rebrand, fiindcă a devenit o echipă deja, se antrenează zilnic de luni până joi de la ora 20.00, în sala de sport a Liceului Teoretic “Miron Costin” Pașcani, iar pe timpul verii mișcarea se mută pe Stadionul Municipal Pașcani.

Participanții se antrenează pe trei stiluri diferite de activitate, iar rezultatele sunt vizibile.

Se spune că sportul sau cel puţin gimnastica efectuată timp de câteva minute, înviorează organismul şi creierul în mod special. Chiar este mai sănătos omul care face mişcare, decât cel care îşi petrece viaţa mai mult sedentar?

Categoric! Mişcarea fizică (gimnastică) cu siguranţă îţi îmbunătăţeşte starea de sănătate. Confortul fizic şi psihic (acea stare de bine la care cu toţii visăm) nu le putem avea decât făcând mişcare în mod organizat de minimum 2 ori pe săptămână, deşi ideal ar fi de 3 ori. Stând pe scaun vom deveni imobili, obosiţi mereu, cu dureri pe toată coloana de la cervical la lombar, şi cu o postură greşită.

Specialiștii spun că activitatea fizică ne face să ne menţinem sănătoşi şi inteligenţi pe măsură ce înaintăm în vârstă. Este adevărat?

Activitatea fizică este benefică tuturor categoriilor de vârstă. Mişcarea înseamnă viaţă atât pentru copii cât şi pentru cei mai experimentaţi cronologic (să nu le zicem bătrâni).

Cât de important este sportul şi de câte ori pe săptămâna trebuie practicat?

Sportul este cel mai important aspect din viaţă noastră (să nu fiu înţeles greşit, mai sunt şi alte aspecte foarte importante în viaţa noastră, de exemplu: familia). Le spun elevilor la şcoală că sportul este cea mai importantă disciplină din orarul zilnic. Fără să diminuez importanța celorlalte materii. Educaţia fizică şi sportul este singura disciplină din programa tânărului care are grijă atât de partea fizică cât şi de cea psihică. Când vorbim de latura psihică ne ducem cu gândul şi la sănătate psihologică, emoţională, socială. Şcoală ne formează intelectual (matematică, fizică, literatură, engleză etc.), iar societatea ne formează personal. Formarea fizică în general şi cea sportivă, în special, ridică o problemă a acumulărilor personale pe tot parcursul vieţii.

Ce sport recomandaţi într-o cură drastică de slăbire?

Rebrand yourself!!! În cadrul programului Rebrand yourself toate antrenamentele sunt cardio. Lucrăm la o intensitate ridicată deci ridicăm pulsul şi ardem grăsimi (slăbim). Că să slăbim trebuie să avem pulsul la 60,65 % din capacitatea maximă de efort. Aşadar nu e uşor să slăbim.

Care este cel mai bun sfat pe care l-aţi primit în carieră dumneavoastră şi de la cine a venit?

”Că să faci performanţă trebuie să te antrenezi de la <nu mai pot, în sus> şi trebuie să ai grad de suferinţă” mi-a spus Florin Pavel – unul din cei care au contribuit la formarea mea atât că om cât şi ca sportiv, şi îi mulţumesc cu ocazia aceasta.

Există vrun sport periculos pentru sănătate?

Sportul este periculos atâta timp cât nu e practicat simultan cu o educaţie sportivă. Aş vrea să menţionez că sportul nu înseamnă doar o joacă, înseamnă şi disciplină, fair play, alimentaţie potrivită, toate formând un stil de viaţă sănătos. Până la urmă despre asta este vorba.

Cum ar putea tinerii, adulţii şi chiar copii să îndrăgească sportul şi modul sănătos de viaţă?

În primul rând trebuie să îl practice. Înseamnă să ieşi din zona ta de confort şi să te automotivezi. Nu e uşor să faci mişcare, însă beneficiile sunt evidente. Vorbim aici de sportul pentru toţi, nu de cel de performanţă.

Când a luat naştere conceptul Rebrand?

Odată cu absolvirea cursurilor Move On m-am hotărât să creez un program, care astăzi este o certitudine. Pe 11 ianuarie 2015 am prezentat programul şi pe 12 ianuarie i-am dat startul.

De unde a pornit totul?

În urmă cu 4 ani am vorbit cu un prieten despre asta. A fost omul care mi-a dat acel imbold de care aveam nevoie. Odată cu trecerea timpului mi-am luat inima în dinţi şi am început să pun bazele proiectului.

Care a fost scopul?

Omul cel mai fericit e cel care îi face fericiţi pe cât mai mulţi oameni. Aşadar conceptul Rebrand aduce zâmbetul pe buze, îţi îmbunătățește starea de sănătate, care e parte esenţială a bunăstării.

Ce aţi investit până acum în proiect?

Tot ce am învăţat până acum şi foarte mult suflet!

După un an de activitate puteţi face un bilanţ?

Am început cu 72 de clienți împărţiţi în două clase Hard şi Intermediar. Dintre aceştia 40 au finalizat programul la care s-au mai adăugat 30 – 40 care au venit pe parcurs. În ceea ce priveşte rezultatele, una dintre persoane a reuşit să slăbească 18 kg. S–au remarcat îmbunătăţiri considerabile la nivelul blocului vertebral; clienţii au mărturisit că nu mai au dureri de spate, mobilitatea a crescut, ne-am reglat postura, ne-am dezvoltat rezistenţă, coordonarea / îndemânarea, avem un centru al corpului mai puternic. Programul a fost conceput, pentru ca participanţii să se reinventeze pe toate planurile: psihic, social, fizic, emoţional.

Ce va doriţi să realizaţi în viitor?

Intenţionez să promovez sănătatea cu toate aspectele sale prin sport. Un alt proiect de al meu este destinat sportului de masă şi se numeşte Mişcarea înseamnă viaţă despre care cu siguranţă aţi auzit. Mi-aş dori ca lumea din jur să devină conştientă de necesitatea sportului în viaţa de zi cu zi! Mă declar un promotor al sănătăţii prin sport, deviza mea fiind „fac sport, deci exist!”.

Indiferent de natura lui, sportul este important!  Mişcarea în viaţa noastră prezintă beneficii multiple atât pentru corp cât și pentru minte. Știm că dacă nu facem mişcare, muşchii se atrofiază, în timp ce dacă facem sport, sângele este pus în mişcare, iar creierul îsi menţine o formă mai bună. Corpul uman are nevoie de mișcare fizică zilnic, aproximativ 30 de minute au decis specialiștii.

 Mai multe detalii aici:

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Liga 3, etapa 3: CSM Pașcani pierde la limită în deplasarea de la Fălticeni!

Marius Parteni

Olimpiada Sportului Pășcănean în perioada 7-8 iunie, la Baza Sportivă a CSM

Răzvan Grecu

CS Kosarom s-ar putea despărți de patru fotbaliști. Programul de pregătire cuprinde patru partide de verificare

Marius Parteni
Încarcă...