NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Risc chimic și biologic la Educație. Sporuri de 50.000 euro/lună

Risc chimic și biologic la Ministerul Educației, consideră un institut care îi este subordonat instituției, potrivit unor documente obținute de Newsweek România. Institutul a emis buletine de analiză pe baza cărora angajații primesc sporuri de condiții vătămătoare de muncă.

Sporurile sunt cuprinse între câteva sute și câteva mii de lei pe lună. Buletinele arată la ce factori nocivi sunt expuși angajații din sistemul bugetar. De asemenea, precizează durata și intensitatea cu care acești factori de risc ar acționa asupra angajaților.

Un institut care realizează astfel de buletine de analiză este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii „Alexandru Darabonț”. Din aprilie 2013, INCDPM Alexandru Darabont a trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale, conform Hotărârii Guvernului României nr. 185/16 aprilie 2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale.

În urmă cu doi, pentru acordarea sporurilor pentru condiții vătămătoare de la Ministerul Educației au fost emise buletinele de expertizare a locurilor de muncă nr. 06-004/28.06.2018 și nr. 06-005/28.06.2018. Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Educației confirmă că analizele „au avut ca rezultat identificarea unui număr de 5 factori de risc”.

  

Institutul menționează că sunt 3 factori de risc întâlniți în experizarea locurilor de muncă: riscuri fizice (legate de câmpurile electomagnetice – neidentificate la Ministerul Educației), chimice și biologice. Institutul precizează că riscurile biologice și chimice sunt legate de expunerea la agenți biologici și chimici la muncă… „evalurea trebuie să aibă în vedere și nivelul de expunere”.

Pe baza acestor buletine, cuantumul sporului de condiții de muncă plătit, lunar, tuturor salariaților din aparatul propriu al ministerului Educaței este de 219.064 lei brut.

Există 4 situații (denumite categorii) unde s-ar întâlni acești factori de risc și pentru care se acordă sporurile. Primele două nu pot fi contestate fiind vorba de sporuri pentru persoanele care muncesc în zone unde „se dezvoltă noxe și unde se utilizează siliciu azbest, siliciu, alte pulberi vătămătoare”. Se acordă sporuri pentru cei care „se expun la substanțe toxice, metale sau metaloizi și compușii lor, hidrocarburi, acizi”.

În alte două situații sunt încadrați bugetarii care muncesc la birou, din fața computerului. Se dă spor pentru condiții vărămătoare pentru angajații care desfășoară activitatea „în condiții de microclimat nefavorabil, în care există zgomote, trepidații, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenți de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoși, luminozitate inadecvată și altele asemenea, dar fără a se limita la acestea”.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Advertisements

Related posts

Concurs de cunoaștere a Noului Testament în Protopopiatul Pașcani

Redacția

Competiții pe clase la Colegiul „Unirea”din opera eminesciană

Oana Cordoneanu

Evoluție remarcabilă a trupei de Teatru Millo, în spectacolul “Cu dragostea nu E/e? de glumit”

Ema Roman
Încarcă...