NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Rezultatele probelor de la Bacalaureat vor fi confidenţiale! Ministerul Educaţiei a făcut anunţul

Rezultatele probelor de la Bacalaureat vor fi confidenţiale. Măsuri fără precedent luate de Ministerul Educaţiei. Este pentru prima oră în istoria probelor de Bacalaureat când rezultatele nu vor fi publice. Măsură ar fi luată după ce, se pare, s-ar încălca legea Datelor cu Protecţie impusă acum ceva timp la nivelul Uniunii Europene.

„În conformitate cu prevederile art.5 și ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaților vor fi afișate astfel.” se arată în comunicatul de presă al Ministerului Educaţiei.

”Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor tipări din aplicația informatică EvNat un raport ce va conține: școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP și codul unic aferent candidatului.”

Site-ul ministerului va conţine doar codul unic al candidatului scoala de provenienţa şi rezultatele probelor
Diferit de anii trecuţi, site-ul edu.ro va afişa nota, codul unic al elevului dar şi şcoala de provenienţa a acestuia. Numele nu va mă ifi afişat pe site.

”Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media. Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor informa candidații, în cursul acestei zile, că rezultatele vor fi afișate cu anonimizarea numelui și a prenumelui.”

Ministerul Educaţiei a luat decizia după ce s-a consultat cu toate asociaţiile din domeniul educaţiei. Conform comunicatului, ministerul Educaţiei a stat la discuţii cu reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor. Toate asociațiile au fost de acord cu măsurile pe care ministerul Educației le va lua în legatură cu probele de la Evaluarea Națională care s-a susținut în această săptămână, dar si cu probele de la Bacalaureat 2020.

”Decizia a fost luată, inclusiv, în baza consultărilor cu partenerii sociali – federațiile sindicale reprezentative din învățământ, reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor – toți fiind de acord cu anonimizarea datelor cu caracter personal, respectiv a numelui și a prenumelui elevului.”

Totuşi este destul de dubios ca aceasta modalitate nu s-a aplicat până acum, asta deşi actul normativ a fost adoptat de Uniunea Europeană cu mult timp în urmă.

Interesant este faptul că s-a creat un cadru în care ar putea apărea multe suspiciuni despre fraudă, atât la probele de la Evaluarea Naţională cât şi cele de la Bacalaureat. Accesul neîngrădit la informaţie suferă vădit.

BZI

loading...
Advertisements

Related posts

Micii matematicieni ai orașului au fost elogiați astăzi în cadrul proiectului „Super-Mate” (VIDEO)

Răzvan Grecu

Evaluarea națională 2016, la clasa a VIII a. Calendar probe

Redacția

Au inceput inscrierile pentru Bac-ul de toamna

Redacția
Încarcă...