RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Remedii naturale pentru ulcior (orjelet)

Ulciorul, cunoscut și sub denumirile de urcior sau orjelet (n.r. denumirea medicală), este un abces ce apare la nivelul pleoapei, mai exact, la rădăcina unei gene, care poate fi externă sau internă.

Majoritatea ulcioarelor (urcioarelor) sunt externe și rezultă din obstrucția și infecția unui folicul de gene și a glandelor adiacente ale glandelor Zeis sau Moll. Obstrucția foliculului poate fi asociată cu blefarită. Un orjelet intern, care este foarte rar, rezultă din infecția unei glande Meibomian.  

Medicii recomandă tratarea acestuia cu picături și unguente antiinflamatoare ori pe baza de antibiotic, însă există o serie de remedii naturale extrem de eficiente, ce pot fi folosite în caz de ulcior (orjelet). 

Etiologie ulcior (orjelet)

În urma infecției unei glande sebacee de la nivelul pleoapei apare ulciorul sau orjeletul. În general, este vorba despre o infecție cu stafilococ auriu, care se poate transmite de la un ochi la celălalt foarte ușor – prin atingerea ochiului sănătos după ce a fost atins ochiul bolnav.

  

Ulciorul extern este cauzat de blocarea glandelor sebacee (Zeis) sau a glandelor sudoripare (Moll). Blocajul apare la linia genelor și se prezintă ca o zonă umflată și roșie, dureroasă care se dezvoltă într-o pustulă. Ulciorul intern este cauzat de un blocaj al glandelor Meibomian, iar pustula se formează pe suprafața interioară a pleoapelor. Ulciorul poate să apară  atât pe pleoapele superioare, cât și pe cele inferioare 1.

Simptome ulcior (orjelet)

După 1 până la 2 zile, un ulcior extern se localizează pe marginea pleoapei. Pot exista lacrimi, fotofobie și o senzație de corp străin. De obicei, la baza genelor se dezvoltă o mică pustulă gălbuie, înconjurată de hiperemie, indurație și edem difuz. În decurs de 2 până la 4 zile, leziunea se rupe și elimină puroi, ameliorând astfel durerea și rezolvând leziunea.

Printre simptomele unui ulcior intern se numără durere, roșeață și edem localizate pe suprafața conjunctivală posterioară a tarsului. Inflamația poate fi severă, uneori cu febră sau frisoane. Inspecția conjunctivei tarsale arată o mică înălțime sau o zonă galbenă la locul glandei afectate. Ulterior, se formează un abces. Ruptura spontană este rară; cu toate acestea, atunci când apare, se dezvoltă pe partea conjunctivală a pleoapei și uneori erupe prin partea pielii. Recidiva este frecventă.

Cum se pune diagnosticul de ulcior (orjelet)

Deoarece ulciorul intern este atât de rar, de obicei nu sunt suspectate decât dacă inflamația este severă sau dacă sunt prezente febră sau frisoane. În timp ce ulciorul este o afecțiune comună, medicul oftalmolog trebuie să se asigure că alte manifestări ale pleoapei roșii dureroase sunt luate în considerare și excluse în timpul evaluării și tratamentului. 

Ce afecțiuni imită ulciorul

Alte diagnostice care ar trebui luate în considerare sunt celulita periorbitală și orbitală, chalazionul, carcinomul glandei sebacee și carcinomul cu celule scuamoase 2.
 
Medicul ar trebui să ia în considerare și cauzele subiacente care pot duce la reapariția hordeolei, cum ar fi blefarita și rozaceea. Aceste afecțiuni de bază ar trebui abordate pentru a preveni hordeolum recurent la aceste populații de pacienți.

Un chalazion poate imita un ulcior intern și poate fi dificil să se facă distincția între cele două la început. Chalazionul se formează în jurul glandei sebacee din mijlocul pleoapei. Se formează din descompunerea secrețiilor din glandă care se scurg în țesuturile din jur. Inițial, inflamația poate să producă durere și se poate prezenta ca un orjelet intern. Cu toate acestea, chalazionul se dezvoltă într-un nodul granulomatos nedureros și este considerat o inflamație aseptică, cronică.

Tratament ulcior (orjelet)

De regulă, ulciorul se vindecă de la sine, chiar și fără tratament, în cel mult 7 zile. După perioada în care va colecta puroi, ulciorul se va sparge și apoi leziunea va dispărea treptat.

Medicii recomandă, pentru ameliorarea disconfortului, dar și pentru accelerarea procesului de vindecare, tratament. Acesta se bazează pe picături și unguente cu antibiotic ori cu substanțe antiinflamatoare. 

Leziunile persistente sau leziunile mai mari pot necesita terapie cu antibiotice. Acest tratament poate ajuta la scurtarea duratei și a severității ulciorului. Un unguent cu antibiotice macrolide, cum ar fi unguentul oftalmic cu eritromicină, este adesea folosit și are avantajul suplimentar de lubrifiere. Dacă umflarea este semnificativă și provoacă presiune asupra corneei, steroizii topici pot fi utilizați pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă infecția se răspândește și progresează către o celulită periorbitală sau orbitală, sunt necesare antibiotice sistemice.

Poate fi necesară incizia și drenajul unui abces persistent. Un oftalmolog trebuie să efectueze incizia și drenajul sub anestezie locală. Proba trebuie trimisă la patologie pentru a exclude boli mai grave, inclusiv carcinomul.

Exista, însă, și metode naturale, la îndemână, care pot fi folosite pentru vindecarea ulciorului.

Remedii naturale pe care le poți folosi în tratarea ulciorului

Comprese calde 

Compresele calde stimulează aducerea puroiului acumulat la suprafața pielii, astfel încât acesta să se dreneze în mod natural, însă în ritm accelerat. Udă un prosop curat cu apă caldă (ai grijă să nu fie fierbinte) și aplică apoi compresa pe pleoapa afectată. După 5-10 minute, poți îndepărta compresa și o poți reaplica la câteva ore. Nu pune presiune mare pe zone respectivă și nu încerca, sub nicio forma, să spargi abcesul.

Compresele calde au ca scop înmuierea țesutului granulomatos și facilitarea drenajului. Nu există studii concludente până în prezent, care să arate că această metodă singură provoacă durate scurte sau rezultate îmbunătățite.

Poți folosi și o compresă uscată, daca preferi. Călca cu fierul de călcat un prosop curat și, când este călduț, aplică-l pe zona cu probleme.

Masează ușor pleoapa afectată 

Pentru a stimula drenajul, poți masa ușor, cu degetele curate ori cu o bucată de tifon, pleoapa la suprafața căreia se află ulciorul. Masajul pleoapelor este destinat să ajute la eliminarea drenajului purulent din glanda infectată. 

Dacă simți dureri la atingere, oprește-te și nu mai masa zona până când durerile nu dispar.

Atenție! O atenție deosebită trebuie acordată compreselor și masajului pentru ulciorul intern, deoarece acest lucru ar putea provoca iritații sau deformare a corneei!

Spală bine pleoapa afectată

Spală-ți mâinile cu apa și săpun, pentru a te asigura că sunt curate, apoi clătește-ți pleoapa pe care se află ulciorul, cu apa călduță din belșug. Șterge ochiul cu un șervețel pe care îl vei arunca apoi.

Atenție!
Nu aplica la nivelul ochiului uleiuri esențiale, tincturi sau alte soluții preparate în casă, întrucât acestea îți pot afecta temporar sau permanent vederea.

Recomandări pentru pacientul care are ulcior:

  • Renunță la machiaj până la vindecarea ulciorului; renunță, de asemenea, la produsele de machiaj folosite înainte de apariția ulciorului, e posibil să cauzeze o reinfecție dacă au fost contaminate.
  • Investește în produse de make-up de calitate și nu le folosi la comun cu altcineva, fie că este vorba despre sora, mama sau prietena ta.
  • Renunță la genele false, cel puțin până la vindecarea ulciorului.
  • Spală bine pensulele de make-up, cu apă și săpun, înainte de a le folosi după ce ulciorul a fost vindecat.
  • Spală-ți pleoapele cu apa călduță de mai multe ori pe zi.
  • Spală-ți mâinile în mod regulat cu apă și săpun.
  • Nu folosi la comun perna, prosopul, dar nici alte obiecte de uz personal.
  • Renunță la lentilele de contact până la vindecarea ulciorului, dacă porți asemenea lentile.
  • Abține-te și nu îți freca ochii cu mâna, chiar dacă simți nevoia de a te scarpină.

Când trebuie să ajungi la medic

Ulciorul nu este o afecțiune gravă și, de cele mai multe ori, nu necesita îngrijire medicală. Există însă și situații mai grave, în care medicul trebuie să intervină pentru drenarea lichidului acumulat la nivelul abcesului. Dacă ai de-a face cu dureri severe ori cu tulburări ale vederii din cauza ulciorului, mergi la medic de urgență, pentru că poate fi nevoie de anumite proceduri.

doc.ro

Related posts

Orban: Discutăm despre impunerea purtării măștii de protecție și în aer liber

Redacția

Al zecelea deces la Iaşi la un bolnav diagnosticat cu gripă. Victima avea 35 de ani şi nu era vaccinată

Redacția

Asistenţă medicală în zonele cu inundaţii

Redacția
Încarcă...