NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Recuperatorii de credite nu vor mai avea voie să hărțuiască datornicii și nici să încaseze dobânzi în plus

Guvernul vrea să impună reguli stricte la vânzarea de credite. Băncile nu vor mai putea să vândă creditele plătite la zi, iar rău-platnicii vor fi protejaţi de hărţuielile recuperatorilor de datorii. Noile reguli apar într-un proiect de lege iniţiat de Protecţia Consumatorilor, care ar trebui să intre în vigoare peste două luni.

  

 

Până acum, multe bănci au vândut datoriile clienţilor către firme de recuperare pe care le controlau direct sau indirect, la preţuri foarte mici. Practic, bancherii şi-au mutat creditele dintr-un buzunar în altul, iar clienţii au ajuns datori la firme din străinătate. Nu a contat dacă şi-au plătit ratele la timp sau dacă aveau restanţe. Este cazul unui bucureştean care spune că nu a avut nicio întârziere la plata ratelor. „Banca a transferat drepturile sale asupra creanţelor împreună cu alte drepturi, dobânzi sau beneficii şi orice garanţii, accesorii ataşate cu privire la contractul de credit pe care îl avem în derulare. Nu am primit decât o notificare şi cam asta a fost tot”, spune Bogdan Chilărescu.

Pentru a evita astfel de situaţii, Protecţia Consumatorilor impune într-un proiect de ordonanţă noi reguli. Banca nu va mai putea să vândă creditele care sunt plătite la zi, ci doar pe cele cu restanţe, iar firmele care le cumpără nu mai pot fi înrudite cu băncile.

Pierderea băncilor s-a transformat într-o afacere bănoasă pentru recuperatorii de datorii. În 2014, cele 200 de firme care s-au ocupat de rău-platnici au făcut profituri de peste 20 de milioane de euro.

Advertisements
Advertisements

Citiți articolul integral pe Digi24.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Preparate delicioase vă vor atrage AZI și în WEEKEND la Palas la Street Food Festival

Redacția

PROTESTE violente la Chişinău după votul Parlamentului în favoarea Guvernului Pavel Filip

Redacția

Val de refugiaţi la graniţa României

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site