RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
IașiMonden

Recomandare pentru vizitatori – Nouă locuri de neratat în Iași, din Podu Roș până în Copou

Iașul se numără printre cele mai frumoase orașe din România. Cei mai mulți oameni consideră că fosta capitală a Moldovei este vibrantă, un fapt datorat fiind prezența studenților. Totuși, în ciuda faptului că stau de perioade îndelungate aici, sunt puțini cei ce sunt familiarizați cu locurile de admirat din Iași. Ziarul de Iași vă propune astăzii câteva locuri care ar trebui vizitate de orice student, imediat ce ajunge în Iași. 

Aproape un milion de cărți la Biblioteca ,,Gh. Asachi”

Biblioteca „Gheorghe Asachi” este găzduită de Universitatea Tehnică și în anul 2015 a fost clasată în topul celor mai frumoase 25 de biblioteci de prestigiu din întreaga lume.

Biblioteca este frumoasă datorită stilului eclectic al construcției sale și găzduiește aproximativ un milion de cărți pentru cititori, fiind un obiectiv turistic recomandat în Iași. 

  

De ce se numește ,,Sala Pașilor Pierduți”?

La Sala Pașilor Pierduți, situată la parterul Palatului Universitar, se remarcă un efect sonor care a determinat numele său. În acest spațiu sunt expuse 19 picturi murale create de Sabin Bălașa, o adevărată explozie în nuanțe de albastru ce acoperă în jur de 300 de metri pătrați, nuanțe specifice secolului al XIX-lea, unind mai multe elemente într-o singură cameră. Picturile au fost create pentru a reprezenta esența românească și pot fi împărțite în trei categorii: mituri universale, legende românești și universitate.

Palatul Roset-Roznovanu 

Platul Roznovanu găzduiește în prezent sediul primăriei Iași și este considerat un monument de arhitectură. Palatul impresionează prin opulența și luxul interiorului său, reprezentând un exemplu de arhitectură neoclasică, cu detalii ornamentale electico-baroce. 

Sinagoga Mare din Iași

Sinagoga Mare din Iași, ridicată între anii 1657 și 1671, este cea mai veche clădire de cult evreiesc din România. În prezent, Sinagoga Mare din Iași este realizată din piatră și cărămidă, având ziduri cu o grosime de 1 metru. Are o înălțime de 22 m, cu parterul parțial îngropat în sol, având ferestre ușor arcuite în ogivă și de dimensiuni mici. În stilul arhitectonic și decorativ al sinagogii, se pot observa influențe ale clădirilor de cult similare din Boemia, Polonia și Rusia. 

Sala principală are aspectul unei corăbii în partea vestică, iar în partea estică se găsește o imensă cupolă emisferică cu Steaua lui David pe vârf. Altarul (misrah) este realizat din lemn sculptat și aurit și este separat de restul sălii prin intermediul unui grilaj de fier. Sinagoga Mare din Iași a fost adăugată pe Lista monumentelor istorice din județul Iași în anul 2015.

Râpa Galbenă

Râpa Galbenă sau Esplanada Elisabeta este o zonă cu diferență de nivel situată la poalele dealului Copou. Zona facilitează deplasarea pietonilor între zona gării, dealul Copou și centrul orașului. O poveste care atrage atenția e că aici își dădeau întâlnire Mihai Eminescu și Veronica Micle. 

Palatul Braunstein

Palatul ,,Braunstein” găzduiește „Galeriile Cupola”, locul unde sunt expuse lucrările artiștilor plastici din cadrul Uniunii Artiștilor Plastici. Arhitectura clădirii, realizată în stil eclectic, cu influențe de art nouveau, a fost proiectată de Horia Clejan din Bacău. 

Cu o grandioasă eleganță, palatul a fost ridicat pe terenul unor vechi clădiri deținute de Adolf Braunstein, un antreprenor evreu cu mai multe magazine de-a lungul Uliței Mari, cunoscută azi ca Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. De-a lungul istoriei, clădirea a fost folosită în diverse scopuri, cum ar fi hotel, bancă și sediu de partid.

Palatul Culturii, cel mai fotografiat obiectiv

Palatul Culturii include Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural. 

„Palatul Culturii” este cel mai fotografiat biectiv turistic din Iași. Edificiul este înregistrat pe Lista monumentelor istorice. Inițial, această clădire a fost folosită drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, scopul clădirii a fost modificat pentru a deveni un centru cultural, care găzduiește diverse instituții culturale din Iași.

Parcul Copou și Teiul lui Eminescu

Parcul Copou se află pe dealul Copoului și este considerat cel mai vechi parc din Iași. 

În parc se află Monumentul Legilor Constituționale, cunoscut și sub numele de „Obeliscul cu Lei”, care este cel mai vechi monument din România. Statuia de 15 metri înălțime realizată din piatră, sprijinită de patru lei, reprezintă cele patru state europene care au recunoscut suveranitatea Țărilor Române. 

Parcul este menționat și în literatura modernă și oferă o casă de cultură cunoscută sub numele de „Mihai Ursachi”, fiind preferat atât de localnici cât și de turiști. În fiecare an, aici au loc evenimente culturale precum festivaluri de poezie, expoziții de fotografie și târguri de meșteșuguri. În mijlocul parcului, lângă Teiul lui Eminescu sunt amplasate busturile lui Eminescu și al vechiului său prieten, Ion Creangă. 

În plus, în aceeași zonă a Copoului se poate explora și Grădina Botanică ,,Anastasie Fătu”. Aceasta este prima grădină botanică universitară din România și totodată cea mai mare din țară, distingându-se prin diversitatea mare de specii vegetale și prin măsurile de conservare speciale implementate. Cercetarea științifică a grădinii botanice are loc în 10 secții și două laboratoare.https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/recomandare-pentru-vizitatori-noua-locuri-de-neratat-in-iasi-din-podu-ros-pana-in-copou–1654839.html

Related posts

A crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii în județul Iași

Redacția

Relatări terifiante! Mai multe tinere din Iași au fost urmărite de un individ înarmat cu un cuțit, însoțit de un câine de lupte, până acasă. Pozele individului au fost lipite prin tot orașul

Redacția

Un club din Pașcani se promovează pe Taraf TV (VEZI VIDEO)

Redacția
Încarcă...