RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Rafila: Admiterea la şcolile postliceale de asistente medicale să presupună promovarea Bacalaureatului

rafila:-nu-am-fost-de-acord-cu-decizia-de-inchidere-a-scolilor-in-martie-2020-/-in-comitetul-tehnico-stiintific,-care-lua-deciziile,-majoritatea-nu-erau-formata-de-medici,-ci-de-militari

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că accesul la şcolile postliceale de asistente medicale trebuie făcut doar după promovarea Bacalaureatului.

‘Această profesiune de asistent medical, care este una liberală în Uniunea Europeană, la fel ca şi cea de medic, presupune competenţe profesionale solide şi dacă am făcut acest pas spre asistenţii medicali cu studii superioare, pentru că există facultăţi de asistenţi medicali la toate universităţile de medicină şi farmacie din România, trebuie să înţelegem că şi învăţământul postliceal trebuie să ajungă într-o situaţie în care admiterea la aceste şcoli să presupună promovarea examenului de Bacalaureat. Este un punct de vedere pe care îl am eu ca profesor, nu neapărat ca ministru al Sănătăţii. (…) Calitatea şi modul în care se dezvoltă profesional un asistent medical sunt extrem de importante, iar înscrierea la şcolile postliceale a celor care au examen de Bacalaureat mi se pare absolut firească’, a declarat Rafila, miercuri, la un eveniment organizat de Salvaţi Copiii.

El a spus că ar putea discuta cu ministrul Educaţiei pe această temă: ‘Avem o relaţie de colaborare foarte bună. Trebuie o discuţie mai largă şi cu organismul profesional al asistenţilor medicali, încât să existe o poziţie comună şi să găsim o soluţie încât să crească calitatea pregătirii şi la cele care acced (…) la aceste şcoli postliceale’.

Ministrul Sănătăţii s-a arătat îngrijorat de faptul că unele asistente medicale care au ajutat sistemul în starea de alertă nu au trecut examenul pentru a obţine posturile.

Advertisements
  

‘Complexitatea profesiunii de asistent medical este evidentă, am văzut şi eu în presă câteva comentarii legate de persoane care nu au reuşit să promoveze acest examen. A fost un concurs în primul rând, a fost un examen şi Ministerul Sănătăţii a făcut tot ceea ce a depins de el astfel încât toţi cei care au lucrat în pandemie şi au ajutat la acest efort să poată să ocupe pe o perioadă nedeterminată acele posturi, dar noi nu ne putem substitui candidaţilor. Există acolo noţiuni teoretice care trebuie cunoscute şi poate că foarte mulţi au fost entuziaşti în această perioadă, au ajutat foarte bine, (…) dar faptul că nu au promovat acest examen sigur că ne pune şi pe noi pe gânduri, dar trebuie să înţelegem că asta este viaţa, fiecare este răspunzător de ceea ce face şi mai ales cum poate să se pregătească pentru un examen’, a arătat Alexandru Rafila. 

radio iasi

Related posts

Spitalul CF Pașcani angajează magaziner

Redacția

Creierul persoanelor care au contactat Covid riscă să îmbătrânească cu 20 ani

Redacția

Un bărbat din Neamț riscă să rămână dependent de dializă după ce a luat timp de un an antiinflamatorii să se protejeze de COVID

Redacția
Încarcă...