NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Raed Arafat: Încercăm să evităm valul trei al pandemiei prin prevenție. Nu se pune problema de lockdown

Pandemia nu s-a terminat, chiar dacă situația este una bună, stabilă, spune secretarul de stat Raed Arafat. În situația în care apar focare ca urmare a deschiderii școlilor, se vor lua măsuri de carantină zonală, însă, în prezent, lockdown-ul este exclus.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că autoritățile se pregătesc pentru valul 3 al pandemiei în primul rând prin încercarea a-l evita. Acesta recomandă respectarea măsurilor până când vom ajunge în situația Israelului, de exemplu, cu destul de mulți oameni vaccinați.

„În primul rând pregătirea este prin a evita apariția valului 3, prin respectarea regulilor, respectarea purtării măștii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment și vedem că e greu. Lumea clar că s-a săturat. În același timp, văzând că suntem într-o situație relativ bună măcar cu stabilitate la acest moment, mulți cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenția tuturor că situația nu s-a terminat, poate să se înrăutățească din nou și din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare până avem un număr suficient de oameni vaccinați, așa cum a făcut, de exemplu, Israelul”, a spus Arafat, la Antena 3, citat de Mediafax.

Șeful DSU a spus că secțiile de ATI să continue să existe pentru a prelua pacienții în stare gravă, cu COVID-19.

  

În prezent, România este mult sub vârful din noiembrie, când erau peste 1.300 de pacienți în ATI.

Arafat: Există unele cifre care sugerează creșteri, dar încă sunt controlabile

Totodată, Raed Arafat a spus că sunt situația poate fi ținută sub control la acest moment.

„Există unele cifre care sugerează creșteri, dar încă sunt controlabile. Nu pot să spun că avem creșteri vertiginoase care să alerteze și există alte cifre care arată o staționare, un platou, așa că urmărim situația și acolo unde e nevoie s-au luat măsuri de carantinare zonală pe localități mici, în Maramureș, în Timiș, am avut mai multe localități care au fost carantinate, pentru a opri creșterea care ajunsese în unele cazuri la peste 8 – 9 la mie„, a declarat șeful DSU.

Întrebat dacă este posibil un nou lockdown, în situația în care apar cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, cu tulpini noi, Arafat a răspuns că exclude acest lucru în prezent.

„Eu sper să nu ajungem acolo. Nu se pune problema de lockdown în niciun caz, dar măsuri locale, măsuri zonale, asta da, poate crește numărul lor dacă ajungem la o situație de creștere semnificativă în unele zone”, a afirmat șeful DSU.

digi24

Advertisements

Related posts

Medicul Alexandru Rafila: Pe viitor vor apărea şi mai multe vaccinuri

Redacția

ONU: Pandemia a produs o avalanşă de ură şi de xenofobie

Redacția

Bilanțul infecțiilor cu noul coronavirus ajunge la 12.567. Peste 4.300 s-au vindecat

Redacția
Încarcă...