NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

PSD și PMP uită ce nu au făcut! Vor cursă specială pentru elevii relocați în Fântânele, dar nu au avut ochi pentru cei ce trec printre firele de cale ferată

Subiectul înființării unei curse speciale pentru transportul elevilor ce au fost relocați de la școala „Iordache Cantacuzino” la „Ion Creangă” a stârnit discuții aprinse, în plenul ședinței extraordinare de Consiliu Local, ce a avut loc săptămâna trecută. Opoziția, formată din aleșii PSD și PMP, care până în octombrie 2020 a fost la conducerea Municipiului Pașcani, i-a acuzat pe actualii șefi din Primărie că nu sunt interesați să ușureze accesul elevilor către școala din Fântânele.

Situația elevilor de la Școala „Iordache Cantacuzino”, care sunt acum nevoiți să învețe la „Ion Creangă”, este similară cu cea din 2011. Atunci unitatea de învățământ din cartierul Fântânele și-a pierdut personalitatea juridică, iar elevii au fost mutați la Școala „Iordache Cantacuzino”. Dacă acum PSD și PMP au insistat pentru crearea unei rute școlare speciale, în 2011, pentru elevii din cartierul Fântânele nu s-a propus o astfel de soluție.

Un alt caz, poate mult mai important, este accesul pe jos al locuitorilor din cartierul Lunca și de pe strada Unirii în municipiu. Actualitatea TV și NewsPascani.com a publicat mai multe reportaje despre pericolul pe care zilnic îl înfruntă cei care aleg să vină în Pașcani, traversând calea ferată, din cauza faptului că pasarela pietonală este închisă. Autoritățile locale nu au intervenit pentru a reabilita și apoi redeschide acel pasaj suprateran.

Fostul viceprimar al Pașcaniului, Gabriela Nedelcu, declara pentru o televiziune națională, în septembrie 2020, că „nu mulți oameni trec pe sub această pasarelă” și deci „nu este o soluție bună pentru că mai bine am găsi alternative viabile astfel încât să se circule corect”.

  

„Într-adevăr, pe raza municipiului Pașcani există această pasarelă, însă ea nu aparține municipiului, ci CFR-ului.  Dumnealor, din cauza degradării au conservat-o și au închis-o. Practic nu se circulă de foarte mulți ani pe această pasarelă. Cei de la CFR au făcut în urmă cu câțiva ani niște demersuri să predea pasarela Primăriei, numai că gradul de degradare este mare și ar trebui făcută o expertiză pentru a se vedea dacă se poate reabilita. Dacă se poate, putem să o facem, dar nu cred că este o soluție bună pentru că mai bine am găsi alternative viabile astfel încât să se circule corect. Vreau să fac precizarea că nu mulți oameni trec pe sub această pasarelă, sunt unii care preferă să scurteze drumul. Sunt alte alternative. În același timp aș vrea să vă spun că exact la baza pasarelei avem stația de transport public local. Deci, care vrea să nu ocolească, să meargă pe jos, poate să apeleze și la această formă de a ajunge mai rapid în municipiu”, a declarat Gabriela Nedelcu pentru Antena 1.

Autobuzele circulă însă foarte rar, iar pe parcursul unei ore, prin acea zonă tranzitează peste firele de cale ferată în jur de o sută de persoane, printre care copii și bătrâni.

Și Dumitru Pantazi a dat o declarație relativ recentă pe tema pasarelei. Într-o emisiune la televiziunea sa favorită, fostul primar a spus că are o adresă de la regionala CFR pe această temă și că o va căuta pentru a vedea ce răspuns a primit cu privire la posibilitatea preluării pasarelei de către Primărie.

„Pasarela nu o avem noi în inventarul nostru, este în inventarul CFR-ului. Eu am o comunicare, am să o caut, cu Regionala Iași. O să verific comunicarea să văd ce răspuns mi-au dat”, a spus în trecut fostul primar Dumitru Pantazi.

Actualitatea TV și NewsPascani.com au început o campanie de presă pentru rezolvarea acestei probleme încă din anul 2012, însă situația este neschimbată și acum, chiar dacă între timp, în anul 2014 un bărbat a fost accidentat mortal când încerca să traverseze calea ferată pentru a ajunge în zona centrală a municipiului, acolo unde muncea.

Zilnic, foarte mulți pășcăneni traversează calea ferată prin acea zonă și își pun viața în pericol, iar după tragedia din 2014 primarul Dumitru Pantazi declara reporterilor că vrea să modernizeze acea pasarelă pietonală, dar că deocamdată nu se știe cine este proprietarul ei.

„Noi am trimis o adresă la IMMR (n.r. – Electroputere VFU), am primit răspuns că nu este în patrimoniul dumnealor. Am trasat sarcină la Compartimentul Patrimoniu, să găsească care este statutul acestui imobil. Atât timp cât nu îl avem în patrimoniul nostru nu putem investi pe această pasarelă. Să vedem la cine este în patrimoniu, eu cred că este oportun să o preluăm și să o modernizăm”, declara în 2014 Dumitru Pantazi, fost primar al municipiului Pașcani.

Anii s-au scurs și promisiunile s-au uitat. Rămâne de văzut însă dacă această problemă va fi rezolvată de noua administrație condusă de primarul Marius Pintilie și viceprimarul Cristian Rățoi.

Advertisements

Related posts

Mâine se deschide ştrandul municipal! Anul acesta va avea şi salvamar

Ema Roman

Primarul Pantazi cu ApaVital, vicele Axinte cu poporul: rezultatele întâlnirii de la Prefectură secretizate în Republica Pașcani!

Răzvan Grecu

800.000 lei pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a grădiniței din satul Hărmăneștii Noi

Marius Parteni
Încarcă...