NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

PSD și PMP au aprobat majorarea prețului la apă fără a preciza cu cât va crește acesta

Pășcănenii trebuie să se aștepte în perioada următoare la scumpirea prețului apei și a serviciilor de canalizare. Decizia a fost luată în ședința de Consiliu Local de săptămâna trecută, însă deocamdată nici primarul Dumitru Pantazi și nici viceprimarul Gabriela Nedelcu nu au știut să explice cu cât anume va fi această majorare de preț.

De acest subiect s-a interesat Marius Pintilie, liderul opoziției din Consiliul Local, care a dorit să știe cu cât anume se scumpește apa, deoarece din proiectul de hotărâre nu reieșea clar cât vor plăti în plus pășcănenii la ApaVital.

„Se scumpește apa, nu se scumpește, ce se întâmplă?”, a întrebat Marius Pintilie.

Răspunsul afirmativ a venit de la viceprimarul Gabriela Nedelcu, care nu a știut însă să precizeze cu ce procent prețul la serviciile de apă-canal va crește.

„Probabil că se va scumpi că avem indicile de inflație și alți indicatori variabili”, a răspuns viceprimarul Gabriela Nedelcu.

În discuție a intervenit și Claudiu Bodoașcă care a atras atenția că în documentația supusă aprobării ApaVital face referire la necesitatea majorării profitului pentru a putea realiza investiții.

Aici undeva prin hârtiile lor, ei motivează că le trebuie un profit mai mare pentru a realiza investiții”, a spus Claudiu Bodoașcă.

Primarul Dumitru Pantazi a intervenit pentru a lămuri lucrurile, însă nici el nu a reușit să precizeze cu cât se va majora prețul la apă. Acesta a explicat că ApaVital a contractat un împrumut de 20 de milioane de euro pentru cofinanțarea investițiilor europene și că trebuie să ramburseze acești bani din prețul serviciilor de apă-canal.

„Domnul Bodoașcă, lămuresc eu problema. Deci ApaVital este în faza de a semna contractul de finanțare europeană, în valoare de 380 de milioane de euro, iar din acest contract de finanțare Pașcaniului îi revin 18 milioane de euro. Partea de cofinanțare a început de la 15% și a ajuns la 6% prin negocieri. Pentru a asigura această cofinanțare ApaVital s-a împrumutat, cu 20 de milioane de euro în vederea cofinanțării acestor proiecte. Ori rambursarea acestui credit nu se poate face decât din profit și binențeles din acea redevență care se adună și se returnează la ApaVital”, a explicat primarul Dumitru Pantazi.

Explicațiile primarului Dumitru Pantazi sunt corecte, numai că se aplică doar celor de la ApaVital. Și Pașcaniul a împrumutat bani europeni pentru a moderniza sistemul de apă și canalizare, iar banii trebuiau returnați tot din prețul apei, însă operatorul regional refuză să achite redevența în cuantumul prevăzut de lege.

Hotărârea ce prevede majorarea prețului la serviciile de apă și canalizare a fost adoptată cu votul consilierilor PSD și PMP.

Advertisements
Loading...

Related posts

Episodul 6: Afacerile primarului Dumitru Pantazi au fost evitate de comisia ce a constatat ocuparea terenului public! Farmacia Medisanis și AgroComplex Lunca Pașcani ocupă domeniul public fără documente legale! (DOC)

Răzvan Grecu

Exercițiu de simulare a intervenției, în caz de incendiu, la Liceul ”Nicolae Iorga”

Oana Cordoneanu

Restricție de furnizare a apei potabile pe zona deal

Redacția
Încarcă...