NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Propunere ANPC: Examen pentru românii care vor credite

Românii trebuie informați suplimentar înainte de a accesa un credit bancar, atrage atenția Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care doreşte ca acest lucru să fie reglementat printr-un act normativ.

Vicepreşedintele ANPC, Sebastian Hotca, a avut o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi ai Asociaţiei Societăţilor Financiare din România, pentru a găsi soluţii comune care să vină în sprijinul consumatorilor care accesează credite în România, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

„Printre subiectele abordate, la propunerea ANPC, s-a aflat necesitatea implementării, la nivel real, a educaţiei financiare, anterior accesării unui credit bancar, de către un consumator persoană fizică, prin completarea unui chestionar care să releve cunoştinţele minime ale acestuia referitoare la noţiunile inserate în contract şi, mai ales, a riscurilor la care se expune, în situaţia întârzierilor la rambursarea creditului“, se menţionează în comunicat.

De asemenea, s-a subliniat faptul că este foarte important ca această etapă să prevadă şi obligaţia analizării de către bancă a bonităţii consumatorului, pe toată perioada derulării creditului, luând în considerare elementele obiective care pot interveni în viaţa unei persoane: creşterea cheltuielilor prin naşterea unuia sau mai mulţi copii, scăderea capacităţii de muncă drept urmare a înaintării în vârstă şi altele.

Advertisements
  

În cazul IFN-urilor, este necesară, tot prin act normativ, detalierea condiţiilor de rambursare şi a riscurilor la care se expune consumatorul în situaţia imposibilităţii de plată. De asemenea, extrem de importantă este şi explicarea, la momentul încheierii contractului de credit, a semnificaţiei indicilor ROBOR şi IRCC şi a modalităţii prin care evoluţia acestora poate afecta nivelul ratelor aflate în derulare“, consideră reprezentanţii ANPC.

Informații financiare pe înțelesul clienților

Un alt subiect al întâlnirii l-a constituit necesitatea transparenţei totale, din partea instituţiilor de credit, şi a informării reale a consumatorilor cu privire la posibilitatea accesării procedurii insolvenţei persoanelor fizice, în situaţia în care aceştia ajung în incapacitate de plată, fapt care creează un beneficiu în sarcina consumatorilor. Conform procedurii insolvenţei, aceştia sunt protejaţi, pe o perioadă de 5 ani, în care se derulează planul de rambursare, respectiv sunt suspendate toate procedurile de executare silită, în acest interval de timp, existând şi posibilitatea prelungirii cu încă un an a perioadei.

Pentru a informa corect şi complet consumatorii, şi instrumentele financiare, nu foarte simplu de înţeles pentru toată lumea, trebuie explicate în mod cât mai clar şi detaliat, astfel încât să fim siguri că accesarea unui credit, pe o perioadă îndelungată, se realizează în cunoştinţă de cauză, în special din perspectiva obligaţiilor pe care şi le asumă consumatorii“, a declarat Sebastian Hotca, vicepreşedintele ANPC.

Advertisements

Reprezentanţii mediului financiar au subliniat că şi în prezent băncile realizează campanii de educaţie financiară, însă conducerea ANPC consideră aceasta o măsură insuficientă, pentru că nu şi-a atins scopul, fapt demonstrat de numărul însemnat de reclamaţii având ca obiect situaţiile descrise anterior. 

adevarul.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Ludovic Orban: Ne dorim să creștem pensiile, dar această creștere să poată să fie susținută și în anii următori

Redacția

Victimele accidentelor auto vor primi mai puţini bani

Redacția

Ministrul Muncii: Părinții vor primi 75% din salariu să stea acasă, dacă cursurile copiilor se vor desfășura online

Redacția
Încarcă...