NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Proiectul USR de desfiinţare a Secţiei speciale, respins de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a respins, marţi, proiectul de lege referitor la desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) depus în luna mai de către USR. Formaţiunea a transmis că ” PSD apără instrumentul de oprimare al magistraţilor implementat de Liviu Dragnea”.

”Această Secţie Specială ar fi trebuit de mult desfiinţată. Ea a fost concepută în laboratoarele lui Liviu Dragnea şi ale PSD-ului într-o vreme în care aceast partid a încercat să submineze justiţia, prin crearea unor mecanisme de control, lucru care a atras critici vehemente din partea organismelor europene care au criticat SIIJ în termeni foarte duri. Şi magistraţii susţin că secţia este un instrument de subminare a puterii judecătoreşti. Această secţie nu mai are viaţă lungă. Pretextele care au fost invocate, cum că nu există o fundamentare suficientă pentru o astfel de propunere, sunt derizorii. Ce fundamentare mai bună putem avea decât aceea de a observa că primul lucru pe care l-a făcut a fost să încerce obstrucţionarea candidaturii procurorului şef DNA la funcţia de procuror şef european. Este clar că marea majoritate a dosarelor de care s-a ocupat această secţie au fost cele care să-i apere pe unii dintre politicieni implicaţi în dosare penale.”, transmite deputatul USR Stelian Ion, iniţiatorul proiectului legislativ.

USR aminteşte că din 417 dosare soluţionate anul trecut de SIIJ, 415 au fost cu soluţie de clasare şi doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi. Potrivit USR, proiectul de desfiinţare a instituţiei ţine cont de cerinţele organismelor europene, precum GRECO, Comisia Europeană şi Comisia de la Veneţia, care cer desfiinţarea structurii deoarece reprezintă “o anomalie”.

Mai mult, potrivit acestora, rezultatele obţinute de Secţia specială în 2019 atestă eşecul de proporţii al structurii. ”USR va continua lupta de apărare a justiţiei şi de curăţarea a instituţiilor create de infractori pentru ei înşişi şi a căror activitate aduce prejudicii grave actului de justiţie”, a mai transmis formaţiunea.

Advertisements
Advertisements
  

Proiectul de lege a fost depus în 8 mai, iar în 13 mai a fost prezentat în şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deutaţilor, fiind respinsă discutarea proiectului în regim de urgenţă. Senatul este Camera decizională în cazul acestui proiect de lege.

ZIARUL DE IASI

Advertisements
Advertisements

Related posts

Neculai Rățoi se numără printre deputații care au semnat pentru pensii speciale

Redacția

Deputatul Petru Movilă propune un proiect de lege privind protecția profesorilor

Redacția

Șefa ISJ, fostul ministru Bănicioiu și fostul viceprimar al municipiului Pașcani – pe lista PSD Iași pentru Cameră

Redacția
Încarcă...