Proiectul de hotărâre care angajează cheltuieli de 28 de milioane de lei din bugetul local pentru reabilitarea, extinderea și întreținerea iluminatului public a fost adoptat joi, 27 iunie, cu votul a doar 10 consilieri locali, din totalul de 19.
Potrivit legii administrației publice locale, L215/2001, hotărârile ce privesc patrimoniul localităților, nu pot fi adoptate fără votul a două treimi din numărul de mandate din Consiliul Local. La Pașcani sunt 19 mandate, iar pentru ca o hotărâre ce privește patrimoniul să fie adoptată, trebuiesc minim 13 voturi.
Hotărârea cea care are numărul 131, din 27 iunie 2019, prevede la articolul 1 că se aprobă contractul de delegare a serviciului de iluminat public, iar la articolul 3 că se împuternicește primarul să semneze documentația necesară delegării serviciului de iluminat public.
Cu toate acestea, secretarul UATM Pașcani, Irina Jitaru a considerat că hotărârea a fost adoptată legal. Spunem asta, deoarece în minuta ședinței de Consiliu Local, hotărârea apare ca fiind adoptată. Mai mult, în preambulul hotărârii se face referire la art. 45 aliniatul 1 din L215/2001 care prevede că aleșii locali „adoptă hotărâri, cu votul majorității membrilor prezenți, în afară de cazurile în care legea sau regulamentul de organizare și funcționare a consiliului cere o altă majoritate”.
Hotărârea poate fi atacată de prefectul județului în instanța de contencios administrativ în termen de 6 luni de la adoptarea sa. În cazul în care prefectul județului o atacă în instanță, hotărârea se consideră suspendată de drept. În afară de prefect, orice cetățean interesat o poate ataca în instanță, în termen de 6 luni de la adoptarea ei.