RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Proiectul privind data alegerilor locale – dezbătut astăzi de Camera Deputaţilor

Biroul permanent al Camerei a stabilit, marţi, că plenul se va întruni miercuri, de la ora 11,00, pentru a discuta acest proiect şi pentru votul final.

Anterior, comisiile de specialitate sunt programate în şedinţă pentru întocmirea raportului.

Senatorii au adoptat marţi propunerea legislativă UDMR privind stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie. S-au înregistrat 81 de voturi ‘pentru’, 8 ”împotrivă” şi 39 de abţineri.

Proiectul pe aceeaşi temă al Guvernului a fost respins de plenul Senatului. Unele articole au fost preluate în varianta finală a proiectului adoptat, care urmează acum să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor – for decizional în acest caz. 

  

Senatorii au adoptat marţi propunerea legislativă privind stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie.

S-au înregistrat 81 de voturi ‘pentru’, 8 ”împotrivă” şi 39 de abţineri.

Comisia juridică a luat în discuţie marţi şi un proiect similar al Guvernului, la care au dat raport de respingere, proiectul fiind respins şi de plenul Senatului. Unele articole au fost preluate de comisie în varianta finală a proiectului adoptat, care urmează acum să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor – for decizional în acest caz.

Parlamentarii USR s-a abţinut de la vot, senatoarea Florina Presadă argumentând că acesta are o serie de prevederi neconstituţionale.

‘A fost respinsă propunerea USR privind organizarea de vot pe parcursul a două zile – sâmbătă, 26 septembrie, şi duminică, 27 septembrie. (…) PSD nu vrea ca cetăţenii, în condiţii de pandemie, să voteze timp de două zile. Sănătatea românilor va fi pusă în pericol. (…) Joaca cu copiatul dintr-un proiect de lege al Guvenului a rezultat într-o decizie de neconstituţionalitate, în bună parte din cauza paralelismului legislativ’, a susţinut senatoarea USR.

Şi senatorii PNL s-au abţinut de la vot, Daniel Fenechiu reclamând în plen ‘maniera de lucru’, prin care un proiect similar al Guvernului a fost respins de Comisia juridică şi aproximativ jumătate dintre amendamente au fost preluate în proiectul legislativ al UDMR.

Iniţiatorul propunerii legislative, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a precizat că proiectul este unul important, care s-a degajat din dezbaterea publică şi din poziţionările publice ale majorităţii formaţiunilor parlamentare sau chiar neparlamentare legat de data alegerilor locale.

‘Sigur că anul acesta este o situaţie specială, în care a trebuit să prelungim mandatele autorităţilor locale. (…) Avem două proiecte legislative, şi unul are raport de admitere şi celălalt de respingere, aşa cum scrie Regulamentul Senatului. Din punct de vedere procedural, Comisia juridică a luat decizia cea mai bună. (…) Haideţi să fim responsabili’, a spus senatorul.

El a subliniat că proiectul prevede şi fonduri pentru indemnizaţiile membrilor şi preşedinţilor secţiilor de votare. ‘Acestea sunt, de regulă, prevăzute de o hotărâre de Guvern şi nu de lege, dar pentru că Guvernul nu a prevăzut fondurile necesare, în bugetul anual actual, pentru organizarea celor două alegeri din acest an, Parlamentul a trebuit să vină cu o soluţie în acest sens’, a arătat Cseke Attila.

Propunerea legislativă, iniţiată de UDMR, a avut în vedere contextul epidemiologic existent şi posibil, precum şi necesitatea stabilirii unui consens mai larg al forţelor politice parlamentare cu privire la data la care să se desfăşoară scrutinul.

Continuarea pe radioiasi.ro

Related posts

32 de parlamentari, anchetați de A.N.I. Printre ei se numără și deputatul Neculai Rățoi

Redacția

Solicitare de fonduri de la Ministerul Dezvoltării pentru o investiție de care beneficiază comunele Cristești și Valea Seacă

Marius Parteni

Cartonaș galben pentru primarul Pintilie. La următoarea greșeală ia roșu și rămâne fără voturi!

Răzvan Grecu
Încarcă...