NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

Proiectul Erasmus+ K229 – Students Actively Learning Entrepreneurial Skills – Prima mobilitate

Proiectul depus și câstigat de Liceul Teoretic Bogdan Vodă din Hălăucești- Students Actively Learning Entrepreneurial Skills ( Nr. de referință 2020-1-BE02-KA229-074685_2 )- se referă la parteneriate de schimb interșcolar KA 229, are un buget de 30.480 euro și se ar fi trebuit să se desfășoare pe o perioadă de doi ani de zile între 1-09-2020-31.08.2022. Din cauza pandemiei și a restricțiilor existente nu s-a putut realiza pană în prezent nici o mobilitate. Astfel împreună cu partenerii din celelalte patru țări s-a hotrât prelungirea perioadei de implementare cu încă un an, adică până la data de 31.08.2023.

               Scopul general al proiectului este de a facilita cooperarea prin schimbul de idei, opinii și perspective ale tinerilor din diferite țări europene și prin generarea de idei de afaceri relevante pentru economiile locale.
               Am planificat cinci mobilități în acest proiect cu următoarele teme și locații:
1. C1 - Economia Bulgariei și începătorii în agricultură - Bulgaria
2. C2 - Economia românească și inițiativele IT - România
3. C3 - Economia și inițiativele  din Cehia pentru întreprinderile mici - Cehia
4 C4 - Începătorii din economia Turciei și industria frumuseții - Turcia
5. C5 - Introducere în economia Belgiei,  activități în aer liber și activități sportive – Belgia
               Obiective speciale:
1. Să permită participanților să întâlnească noi culturi și să își dezvolte competența interculturală;
2. Să dezvolte mentalitatea antreprenorială a elevilor, oferind contextul de a dezvolta idei de joint-venture și pentru a facilita tranziția către lumea afacerilor;
3. Pentru a facilita dezvoltarea profesională a elevilor, gândirea critică și analitică, comunicarea, creativitatea etc. Îmbunătățirea competențelor  în vederea realizării unei tranziții către piața  muncii;
4. Să contribuie la creșterea încrederii în sine a elevilor în contexte diverse și de dezvoltare a abilităților lingvistice;
5. Îmbunătățirea dimensiunii europene a școlii prin cooperarea cu alte școli și transferul de bune practici;

În luna septembrie s-a realizat procesul de selecție a participanților la proiectul menționat. Un grup de 25 de elevi de liceu alaturi de 9 profesori au fost declarați admiși iar 18 elevi sunt pe lista de rezervă. Interesul crescut al elevilor și cadrelor didactice din cadrul Liceului Teoretic „Bogdan Vodă” din Hălăucești demonstrează deschiderea și dorința pentru participarea la proiecte internaționale, schimburi de experiența și preocuparea pentru dezvoltare personală și profesională în contexte noi, inedite, formale și informale de învățare în cadrul unor proiecte și parteneriate europene.

Deși contextul pandemic actual este unul extrem de dificil și complicat s-a stabilit, în cadrul echipei de proiect, la nivelul celor cinci participanți, ca prima mobilitate care va avea loc în Bulgaria să se desfășoare în perioada 25-30 octombrie 2021. Condițiile de participare la această mobilitate, pentru a putea intra pe teritoriul Bulgariei, publicate pe sitte-ul MAE, stabilesc necesitatea de a avea Certificatul verde european de vaccinare și un test PCR cu rezultat negativ. Deși aceste condiții fac mai dificil mangementul proiectului și organizarea deplasării s-au luat toate măsurile pentru desfășurarea în condiții optime a acestei mobilități. Întreg grupul de elevi și profesori sunt vaccinați și au făcut un test PCR în vederea participării la toate activitățile mobilității din Bilgaria în condiții de siguranță.

Din cadrul școlii noastre urmează sa participe șapte elevi de clasa a XII a însoțiți de trei profesori și coordonatorul proiectului. Elevii participanți își vor dezvolta capacitatea de conștientizarea interculturală, vor fi „expuși” la noi contexte diferite de învățare, pentru a deveni mai toleranți și mai flexibili față de alte culturi. Vor fi capabili să gândească critic, să stabilescă asemănări și diferențe între economia Bulgariei și României, să identifice și să identifice exemple de bună practică. Se așteaptă ca elevii să-și dezvolte spiritul antreprenorial prin identificarea oportunităților de muncă în conformitate cu nevoile locale. Ca urmare a activităților teoretice și practice, ei devin mai pregătiți să înceapă și să organizeze o inițiativă antreprenorială. Ei vor dezvolta abilitățile de lucru în echipă, de comunicarea și lingvistice în contexte multiculturale, care le vor servi pe termen mediu și lung la dezvoltarea personală și profesională. Elevii vor lucra împreună pentru a veni cu idei noi pentru a-și dezvolta creativitatea și gândirea critică, precum și pentru a-și îmbunătăți abilitățile de negociere.

  

Posibilitățile oferite de programul Erasmus+ oferă elevilor și profesorilor participanți experiențe unice de învățare și cooperare/colaborare cu elevi și profesori din întreg spațiul european făcând ca demersul educațional să aibă o dimensiune internațională.

Advertisements

Related posts

„Integritatea nu are nevoie de reguli”concurs The English Speaking Union, la Colegiul Unirea

Redacția

Școala Gimnazială „Garabet Ibrăileanu” din orașul Târgu Frumos, anunță implementarea Proiectului Erasmus + „Duygusal Okul Terkine NOKTA koyuyoruz”

Redacția

Senatorul Toma propune o lege ce protejează bugetele publice ale localităților tranzitate de drumuri naționale

Marius Parteni
Încarcă...