NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Proiecție film centenar – ”Darclée” la Palatul Memorial „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa


Filmul, inspirat din biografia marii soprane romane Hariclea Darclee – prima interpreta a personajului Tosca, din faimoasa opera a lui Puccini – a facut parte din selecția oficială a Festivalului Internațional al Filmului de la Cannes, în 1961.

Cuprinde o poveste de dragoste reală între Haricleea Darclee (Silvia Popovici) și Iorgu (Victor Rebenciuc) pe fondul unei vieți dure a acesteia, care încerca sa devină o artistă lirică a epocii. Proaspăt ieșită din pension, singurul dar ce și-l dorea era să ia lecții de canto; reușește să apară pe câteva scene, este adulată de bărbați, în fața cărora își ascunde timiditatea prin râs. Dar, un tânăr blond, zvelt, vioi, cu ochi albaștri și mustața scânteind, Iorgu Hartulari, un tânăr locotenent de artilerie, proaspăt divorțat o „inrobește”. Se căsătoresc, cunosc griji materiale deosebite, cunoaște din plin sentimentul geloziei, dar nu renunță la muzică – își îmbogățește repertoriul, exersează și face vocalize zilnic, cântă cu usurința piese scrise pentru soprană, dar cu aceeași ușurință le cântă și pe cele de mezzosoprană.

Filmul este inspirat din viața ei, dar nu intră decât discret in intimitatea vieții de familie. Vocea în film este chiar a ei. Prin talent, răbdare, muncă, speranța, fără un strop de șansă și prin circumstanțe favorabile ajunge foarte departe.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 16 noiembrie, ora 16.00, în sala de conferințe a palatului. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Advertisements

Related posts

Cinci legende despre planeta Marte

Redacția

SoNoRo-Conac la Palatul Cuza din Ruginoasa

Redacția

Manifestare comemorativă la Răchiteni, în anul Centenarului Marii Uniri

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site