RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Proiect: Inhalarea voluntară a vaporilor emişi de ţigările electronice sau de tutunul încălzit ar putea fi asimilată fumatului

Inhalarea voluntară a emisiei rezultate în urma utilizării unui produs din tutun încălzit şi a vaporilor emişi de o ţigaretă electronică ar putea fi asimilată fumatului, potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul PSD Adrian Streinu Cercel şi de senatorul neafiliat Ion-Dragoş Popescu.

Propunerea legislativă doreşte completarea şi modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Astfel, la articolul potrivit căruia prin fumat se înţelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigări, ţigarete, ţigări de foi, cigarillos şi pipe se adaugă un nou articol, cu următorul cuprins: se asimilează fumatului inhalarea voluntară a emisiei rezultate în urma utilizării unui produs din tutun încălzit şi a vaporilor emişi de o ţigaretă electronică, astfel cum acestea au fost definite în două noi alineate care completează Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Potrivit noilor alineate, se defineşte produsul din tutun încălzit – un produs nou din tutun care este încălzit pentru a produce o emisie care conţine nicotină şi alte substanţe chimice, care este apoi inhalată de utilizator(i) şi care, în funcţie de caracteristicile sale, este un produs din tutun care nu arde sau un produs din tutun pentru fumat. De asemenea, „ţigareta electronică” înseamnă un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care pot conţine nicotină prin intermediul unui muştiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuş, un rezervor şi dispozitivul fără cartuş sau rezervor.

Ţigaretele electronice pot fi de unică folosinţă sau pot fi reumplute prin intermediul unui flacon de reumplere sau rezervor sau pot fi reîncărcate cu cartuşe de unică folosinţă, mai prevede proiectul.

Iniţiatorii consideră că definiţia fumatului trebuie adaptată, pentru a include şi inhalarea acestor emisii şi a vaporilor rezultaţi din ţigaretele electronice, în contextul în care Comisia Europeană a emis în 29 iunie 2022 Directiva Delegată 2022/2100 de modificare a Directivei 2014/40/UE a Parlamentului European şi a Consiliului, în ceea ce priveşte retragerea anumitor exceptări care vizează produsele din tutun încălzit.

  

continuare pe economica.net

Related posts

Sute de ieseni, datori la APIA. Fermierii au incasat ilegal subventii

Redacția

Statistică: Creştere a numărului de înmatriculări pentru maşinile noi, în ultimele luni. Dacia, în topul celor mai vândute mărci

Redacția

Ouăle se vor scumpi cu 10-15% în contextul răspândirii gripei aviare în statele europene

Redacția
Încarcă...