NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Proiect în dezbatere: Persoanele juridice și fizice care au construit pe domeniul public fără contracte de închiriere, vor putea încheia astfel de acte!

Conflictul juridic dintre Primărie și o serie de oameni de afaceri privind ocuparea domeniului public fără contracte de închiriere,  a ajuns într-o nouă etapă. Primarul Dumitru Pantazi  a semnat zilele trecute o serie de adrese în care solictă celor 40 de societăți comerciale, ce au fost identificate în anul 2009 că ar ocupa domeniul public, să-l elibereze.

În paralel, un alt demers al municipalității creează cadrul legal pentru ca aceștia să poată închiria direct, fără licitație, domeniul public, temporar, pe durate succesive de câte 5 ani. Măsura face parte dintr-un proiect de regulament, ce se află în dezbatere publică pe site-ul municipalității.

„În conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 52/2003,  privind transparența decizională în administraţia publică, republicată, Primarul Municipiului Paşcani propune  spre dezbatere  publică   textul complet al  PROIECTULUI  DE HOTĂRÂRE   privind regulamentul de utilizare temporară a terenurilor din proprietatea publică și privată a Municipiului Pașcani, aflate în administrarea Consiliului Local al Municipiului Pașcani, județul Iași și modalitatea de încasare a tarifelor aferente, însoțit de Referatul de aprobare nr. 7625/05.05.2020 a inițiatorului proiectului de hotărâre – Primarul municipiului Pașcani, de Raportul de specialitate nr. 7626/05.05.2020  întocmit de Direcția Economică, Compartimentul Juridic și Contencios, Compartimentul Patrimoniu și Contracte,  proiect de  hotărâre ce urmează a fi supus  spre aprobare  Consiliului Local  al municipiului  Paşcani.Proiectul de hotărâre a fost afişat  la sediul propriu al Primăriei municipiului Pașcani din strada Ștefan cel Mare nr. 16 şi publicat în data de 05.05.2020, conform Procesului verbal nr. 7660/05.05.2020.Persoanele interesate, asociațiile de afaceri, alte asociații legal constituite   pot trimite  în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, cu privire la proiectul de act normativ,  la sediul Primăriei municipiului Pașcani – Compartimentul Consiliere,  Informare, și Relații cu Societatea Civilă,   respectiv   în format electronic pe adresa  de e-mail office@primariapascani.ro, până pe data de 20.05.2020” , a declarat Dana Ursuleasa, purtător de cuvânt Primăria Pașcani.

Conform oficialului din Primărie, obiectivul acestui proiect de hotărâre este de a soluționa situația celor care au construit pe domeniul public: balcoane, terase de acces, totemuri sau panouri publicitare și care deși au solicitat închirierea suprafeței de teren, nu au primit până acum un răspuns. 

„Obiectivele acestui proiect reprezintă un răspuns la numeroasele solicitări primite de la personale fizice și juridice privind utilizarea temporară a terenurilor proprietate publică și privată a municipiului Pașcani pe care se află edificate balcoane, terase de acces, totemuri, panouri publicitare sau se dorește amplasarea de terase estivale, combine și tonete frigorifice, corturi și tonete stradale ocazionale, expoziții de promovare sau comercializare de produse, parcuri de distracție, în general activități de comerți ambulant ”, a mai menționat purtătorul de cuvânt al Primăriei Pașcani.

Principalul contracandidat al primarului Dumitru Pantazi la Primăria municipiului Pașcani, Marius Pintilie, este și el, prin societatea Lorimer SRL, în vizorul autorităților publice locale, pentru că ar fi construit terase de acces către magazinele sale, pe domeniul public.

Liberalul susține că societatea sa este în legalitate, suprafețele de teren ocupate fiind în evidența Consiliului Local încă din anul 2013, atunci când legislativul a dispus ca persoanele juridice și fizice să plătească pentru ocuparea terenurilor municipalității sume retroactive.

Am recunoscut, inițial în 2010, am ocupat domeniul public fără documente legale. Am avut cereri de închiriere, dar nu mi s-a răspuns la ele. Apoi aceste situații s-au lămurit, în sensul că Primăria și Consiliul Local au luat act și mi s-au impus decizii de plată. Primăria mi le-a transmis, eu le-am primit și le-am achitat.  În anii următori Primăria a continuat să-mi trimită decizii de plată, pe care eu le-am achitat și în consecință am venit în fața dumneavoastră cu certificat fiscal de la Finanțele Locale, prin care am arătat că nu am datorii la Primărie” , a explicat Marius Pintilie.

Întrebat dacă consideră că societatea sa ocupă terenul legal, Marius Pintilie a răspuns afirmativ și a atras atenția că amenzile primite sunt contestate în instanță, iar în opinia sa acestea ar fi fost emise nelegal.

„Din punctul meu de vedere sunt în legalitate cu toate spațiile pe care societatea mea le ocupă în municipiu. Sancțiunile au fost contestate în instanță, acestea au fost emise nelegal. Eu consider că ocup în momentul de față 20 de metri pătrați la o magazie cu știință și cu acordul Consiliului Local.  Primesc decizii de impunere de la Primărie, pe care le achit și am zero datorii la bugetul local”,  a mai spus Pintilie.

Reamintim că în acest raport, apare societatea consilierului liberal, Lorimer SRL, care ar ocupa fără forme legale câțiva zeci de metri pătrați din domeniului public.  Subiectul datează  încă din anul 2010, iar acum a revenit în actualitate după ce polițiștii locali au fost solicitați de secretarul UATM Pașcani să verifice din nou situația din teren.

loading...
Advertisements

Related posts

Constructia catedralei din Pascani se face pe datorie

Redacția

Pașcaniul a primit mai puțini bani de la Guvern pentru investiții. Vezi ce sume au fost alocate pentru comunele învecinate

Irina Gherasim

Avocatul lui Zuzan către Bodoașcă:„Ce scria în biletul dat fostului primar Neculai Rățoi?”

Răzvan Grecu
Încarcă...