NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Programul noii slujbe de Înviere de la Constanța. IPS Teodosie: Veniţi de primiţi Lumină!

În această noapte, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia din nou slujba de Înviere, cu public, credincioșii fiind invitați să vină ca să primească Lumină, în condițiile în care acest lucru nu a fost posibil de Paște. Arhiepiscopia Tomisului a publicat pe pagina de Facebook programul „noii” Învieri.

Arhiepiscopul Tomisului a transmis, într-un comunicat de presă, programul slujbelor din noaptea de 26 spre 27 mai, de Odovania praznicului Învierii, ritual săvârşit întocmai celui din noaptea de Paşte, în finalul mesajului arhiereul adăugând chemarea ecleziastică „Veniţi de primiţi Lumină!”

Conform programului, în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopţii, în bisericile şi mănăstirile din Eparhia Tomisului se va oficia Odovania Învierii, începând cu ora 23:40.

„La ora 23:40, clerul iese din biserici, cântând ‘Învierea Ta Hristoase…’ şi oferind lumină credincioşilor prezenţi; aceeaşi lumină sfântă adusă în noaptea de Paşte, de la Sfântul Mormânt din Ierusalim.

  

La ora 24:00 se citeşte Evanghelia Învierii şi începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată şi prevăzută în cărţile de slujbă.

În jurul orei 1:30, va începe slujba Sfintei Liturghii.

La final, va fi oferită împărtăşanie credincioşilor care au ţinut postul de trei zile, rânduit anterior de arhiereu, şi care s-au spovedit. Nu se oferă Paşte sfinţit, ca la Înviere, ci anafură, conform rânduielii liturgice”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului anunța săptămâna trecută că se va face o nouă slujbă de Paște, ca „urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2”, iar din acest motiv „credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă”. „Prin urmare, pentru a repara acest neajuns, în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști”, transmitea atunci Arhiepiscopia.

Biserica Ortodoxă Română a transmis ulterior că este vorba despre o decizie proprie, luată în baza „principiului autonomiei eparhiale” și că este o decizie asumată integral.

Conform măsurilor instituite în perioada stării de alertă, bisericile pot organiza slujbe cu participarea credincioșilor în afara lăcașului de cult. Persoanele au acces și în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, cu respectarea distanţei de 2 metri.Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe.

DIGI24

Advertisements

Related posts

Creştinii îl sărbătoresc joi pe Sfântul Ilie, considerat cel care aduce ploaia pe pământ

Redacția

Participanții unui pelerinaj pedestru au poposit o noapte la Pașcani

Ema Roman

Ateliere de ceramică decorativă și pictură pentru copii

Diana Marcu
Încarcă...