Inteligența artificială urmează să fie studiată în cadrul unor discipline noi, opționale, sau în module opționale la nivel de liceu, iar profesorii o vor îngloba în activitățile de predare, reiese dintr-un proiect de strategie națională pentru inteligență artificială, prezentat marți. Documentul, despre care ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a spus că urmează să fie adoptat la nivel de guvern până la sfârșitul anului, vorbește și despre instruirea profesorilor în domeniul IA, dar plasează cele mai multe activități educaționale la nivelul studiilor universitare, scrie Edupedu.ro.
Același document vorbește despre folosirea instrumentelor IA, la nivelul învățământului preuniversitar, pentru “evaluare automată a elevilor și a profesorilor”.
Proiectul Cadrului strategic național în domeniul inteligenței artificiale 2023-2027 descrie punctual măsurile avute în vedere pentru întărirea formării profesorilor și educării elevilor/studenților în domeniul IA, fără a stabili, însă, un orizont de timp pentru introducerea vreuneia dintre ele. Există, însă, indicatori care stabilesc un ritm de atingere sau creștere a obiectivelor până în 2025-2027.
Educația este declarată domeniu conex IA, alături de cercetare, competitivitate și digitalizare. Educația este, de asemenea, declarată sector prioritar pentru utilizarea IA, alături de infrastructură și transport, cercetare-dezvoltare, sănătate, e-guvernare, TIC, agricultură, securitate și apărare național