RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Producătorii români de lactate se plâng că marfa lor este înlocuită cu cea din import

Curge lapte, nu şi miere, în ferme. Producătorii de lactate se plâng că nu au loc pe piaţă din cauza produselor de import. Deşi Guvernul a promis reforme în agricultură şi fonduri pentru investiţii, producătorii se plâng că toate sunt lipsite de viziune. 

Aşa arată Ferma Viitorului. 1.300 de animale monitorizate non stop prin sisteme digitalizate. Utilaje care calculează exact cantitatea de hrană necesară vacilor şi circuite bine puse la punct. O afacere construită în 12 ani de muncă.

12 tone de lapte se produc zilnic în această fermă din Olt, una dintre cele mai mari din ţară. Fiecare picătură este testată. Marii procesatori impun condiţii stricte producătorilor, iar laptele este cumpărat doar de la cei care fac dovada calităţii.

Nimic nu este însă posibil fără investiţii de sute de mii de euro. Micile ajutoare de la stat nu pot să facă diferenţa, iar banii europeni nu sunt împărţiţi eficient, se plâng producătorii.

  

Florin Chirea, fermier: Să structureze foarte bine acei bani care vin de la Uniunea Europeană și să pună punct ideii populiste, să îi fărămițeze la cât mai multe mii de beneficiari. Rentabilitatea vine după 300 de capete. Ne păcălim, facem cooperative din cinci membri, că facem… Nu! Niciodată nu or să facă unități de procesare acele start-up-uri.

În plus, ţara noastră rămâne în urmă când vine vorba de a proteja producătorii locali. De acest lucru profită importatorii.

Deși promisă ani de zile, o lege care să oblige supermarketurile să aibă pe rafturi cel puțin jumătate din marfă din producția internă nu a fost niciodată pusă în practică.

În lipsa acestor obligații clare pentru marile lanțuri comerciale, producătorii români sunt nevoiți să își găsească singuri soluții. Cum ar fi vânzarea laptelui prin propriile rețele de distribuție.

Anul acesta, doar din Germania am importat cu 23% mai mult lapte şi smântână faţă de anul trecut. Direct de la producător, un litru de lapte cu 3,5 la sută grăsime costă 1,5 lei. Cel mai mic preţ din Uniunea Europeană.

observator

Related posts

ANAF are nevoie de personal tânăr, declară președintele instituției

Redacția

O fabrică ce lucrează pentru giganţi precum Ferrari şi Disney a ajuns numărul 1 în lume la producţia de scaune auto şi centuri de siguranţă pentru copii

Redacția

Guvern face praf legea dării în plată

Redacția
Încarcă...