NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Procesul foştilor parlamentari ieşeni pentru pensii speciale: Tribunalul şi-a declinat competenţa

ăzboiul declanşat de foştii parlamentari ieşeni pentru apărarea pensiilor speciale se mută la Curtea de Apel. La o jumătate de an de la depunerea acţiunii, magistraţii Tribunalului au constatat că nu sunt competenţi pentru a judeca speţa şi au dispus ca dosarul să fie judecat de Curtea de Apel. Urmează ca magistraţii acestei instanţe să se pronunţe asupra propriei competenţe. Dacă ei vor aprecia că nu sunt în măsură să judece cazul, dosarul va fi înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a stabili ce instanţă este competentă.

Apariţia unui conflict de competenţă este probabilă. Într-o speţă identică, în care fostul deputat PNŢ-CD Vasile Lupu îşi cere pensia specială înapoi, Tribunalul Suceava a respins excepţia de necompetenţă materială, stabilit termen de judecată pentru săptămâna viitoare.

Parlamentul a adoptat pe 17 februarie, în şedinţă comună, propunerea PSD de desfiinţare a pensiilor speciale pentru foştii deputaţi şi senatori. Proiectul adoptat presupunea, simplu, abrogarea a două articole din Legea 96/2006, cea a statutului deputaţilor şi senatorilor. Nu au existat voturi împotriva acestei propuneri. Ca urmare a modificării legii, secretarii generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului au emis până pe 10 martie ordine de încetare a plăţii „indemnizaţiei pentru limită de vârstă“ către foştii parlamentari.

O lună mai târziu, 15 foşti senatori şi deputaţi ieşeni din partea PSD, PNL, PRM, PD, dar şi din partea Uniunii Elene sau independenţi cereau Tribunalului anularea ordinelor de încetare a plăţii. Printre aceştia se numără şi Mihai Baciu, Ion Mogoş, Dumitru Oprea, Ion Solcanu sau Anghel Stanciu. După o săptămână, lor li se adăuga şi Vasile Lupu.

  

ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Consiliul fără independenți. Afloroaei a pierdut locul în CL

Răzvan Grecu

Comunicat de presă: Florin Constantinescu solicită imperativ includerea autostrăzii “Moldova”, Iaşi – Târgu Mureş, în Master Planul General de Transport

Redacția

Se apropie alegerile! Pentru ultima dată ni se vor lipi autocolante pe cartea de identitate

Redacția
Încarcă...