RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Primul hram al Catedralei ”Pogorârea Sfântului Duh” din Pașcani

Catedrala “Pogorârea Sfântului Duh” din Pașcani îmbracă straie de sărbătoare, când îşi serbează primul hram, anul acesta. Enoriașii sunt invitați duminică, 20 iunie, să se reunească în rugăciune. Anunțul a fost făcut de protoiereul Pavel Postolachi. Sâmbătă seara va fi săvârșită Slujba Vecerniei unită cu Litia.  Protopopul Pavel Postolachi a precizat că pe viitor, Catedrala va avea al doilea hram, de Buna Vestire.

”Vă invităm de Duminica Rusaliilor la Catedrală ca să sărbătorim Liturgic de data aceasta, cu Sfântă și Dumnezeiască Liturghie, prima dată hramul catedralei noastre din municipiu. I-am pus și o denumire populară, dar pentru mine cu o semnificație deosebită, Catedrala ”Crinul Alb”. Așa ne-a hărăzit Dumnezeu să predomine culoarea albă, în mod special în exterior, și mozaicul de la intrare pe lângă icoana Pogorârii Duhului Sfânt să fie și icoana unde Maica Domnului  în genunchi și rugăciune, primește de la Arhanghelul Gavril un crin alb, și îi spune bucură-te Fecioară Maria că ai aflat har în fața lui Dumnzeu. A fost momentul Bunei Vestiri. De aceea încă un hram al Bisericii va fi și Buna Vestire”, a precizat protopopul Pavel Postolachi.  

Rusaliile se sărbătoresc în fiecare an la 50 de zile după Sfânta Înviere şi la 10 zile după Înălţare. Praznicul se sărbătoreşte mereu duminica. 

Comemorează coborârea Sfântului Duh asupra Apostolilor adunaţi în ziua Cincizecimii, o sărbătoare de tradiţie iudaică. De asemenea,  celebrează formarea Bisericii prin predica Apostolilor şi botezarea miilor de credincioşi care în acea zi au crezut în mesajul Evangheliei mântuirii prin Iisus Hristos. În ziua în care Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, s-a întemeiat la Ierusalim Biserica lui Hristos.

  

Construcția catedralei a început în anul 2000. De-a lungul anilor s-au primit finanțări de la Guvern, autorități locale și județene, dar și de la enoriași. Clădirea are o suprafață de aproximativ 600 mp și o înălțime de aproape 40 de metri. 

Related posts

COD PORTOCALIU şi GALBEN de ninsori abundente

Redacția

Topul celor mai căutate Târguri de Crăciun din Europa, cu cele mai ieftine bilete de avion

Redacția

Ed Sheeran şi Elton John au lansat „Merry Christmas”, cu care speră să domine topurile sezonului (VIDEO)

Redacția
Încarcă...