NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Primul ajutor în caz de mușcătură de câine

Copiii sunt cele mai frecvente victime ale mușcăturilor de câine și sunt mult mai predispuși să fie grav răniți. Majoritatea mușcăturilor de câine care afectează copiii mici apar în timpul activităților de zi cu zi și în cadrul interacțiunii cu animale de companie cunoscute.

Aproape 1 din 5 persoane mușcate de câini au nevoie de îngrijire medicală.

Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de câine

Dacă ai fost mușcat de câine trebuie să iei următoarele măsuri de prim ajutor:

•    să îți cureți rana imediat, spălând-o cu apă calduță, timp de câteva minute. Este o idee bună să faci acest lucru, chiar dacă pielea nu pare afectată de mușcătura de câine;
•    să îndepărtezi orice obiect din locul unde ai fost mușcat, cum ar fi dinți, păr de animal sau urme de murdărie;
•    să îți ajuți rana să sângereze puțin strângând-o ușor, cu excepția cazului în care sângerează deja liber;
•    să pui un tampon curat sau un pansament steril peste rană, dacă sângerează puternic, și să ții apăsat cu mâna peste acea zonă;
•    să lași rana să se usuce și să o acoperi cu un pansament curat sau cu un plasture;
•    să iei analgezice, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen, dacă ai dureri – copiii sub 16 ani nu ar trebui să ia aspirină;
•    să ceri sfatul medicului, cu excepția cazului în care rana este foarte mică.

  

Dacă mușcătura ți-a rupt o parte a pielii sau corpului, cum ar fi un deget sau o ureche, spal-o cu apă de la robinet, înfășoar-o într-o batistă sau țesătură curată și pune-o într-o pungă de plastic înconjurată de gheață, astfel încât să poată fi transportată la spital. Poate fi posibilă, mai târziu, reatașarea chirurgicală a acestei părți a corpului.

Când să mergi la medic, dacă ai fost mușcat de câine

Dacă mușcătura a rupt pielea, trebuie să soliciți imediat asistență medicală după curățarea rănii. Nu aștepta până când apar simptomele infecției! În unele situații problema poate fi tratată în cabinetul medicului de familie, în timp ce în alte cazuri sunt necesare îngrijiri suplimentare.

Consultă întotdeauna un medic, dacă:

•    ai fost mușcat de un câine cu antecedente necunoscute de vaccin antirabic sau pare a fi bolnav;
•    nu ți se oprește sângerarea;
•    ai dureri intense;
•    îți este expus osul, tendoanele sau mușchii;
•    cauzează pierderea funcției membrului care a fost mușcat, cum ar fi imposibilitatea de a îndoi degetul;
•    rana este roșie, umflată sau inflamată;
•    rana are puroi sau lichid.

De asemenea, solicită asistență medicală dacă:

•    nu-ți amintești când ai făcu ultima dată vaccinul antitetanos;
•    te simți slăbit, dezorientat;
•    ai febră.

Personalul medical specializat care îți tratează rana poate:

•    să îți curețe rana și să îndepărteze orice țesut deteriorat;
•    să îți prescrie un tratament cu antibiotice pentru a preveni infecția;
•    să îți recomande un tratament specific pentru a preveni infecțiile, precum tetanosul, dacă ești expus riscului;
•    să îți coase rana, dacă consideră că riscul de infecție este scăzut – rănile cu risc ridicat de a dezvolta infecții, de obicei, sunt lăsate deschise, deoarece sunt mai ușor să fie menținute curate;
•    să îți recomande analize de sânge pentru a verifica riscul de infecție sau să îți sugereze efectuarea unei radiografii pentru a vedea dacă există vătămări ale oaselor, dacă există un obiect străin în rană, cum ar fi un dinte;
•    să îți recomande un consult de specialitate, dacă mușcătura a pătruns într-o articulație sau există leziuni grave, cum ar fi leziuni ale oaselor sau ale nervilor – în aceste cazuri poate fi necesară o intervenție chirurgicală. 

După ce te întorci de la medic, fii atent la simptomele unei posibile infecții!

Cum îți dai seama că mușcătura de câine s-a infectat

Mușcăturile grave de animale se pot infecta, dacă nu sunt verificate și tratate rapid. Cere întotdeauna sfatul medicului, dacă ai fost mușcat de câine și dacă mușcătura ți-a sfâșiat pielea.

Dacă ți s-a crăpat pielea, poți dezvolta o infecție, deoarece animalele au o mulțime de bacterii în gură, care îți pot pătrunde în organism, inclusiv Staphylococcus, Streptococcus and Pasteurella, precum și Capnocytophaga. Câinii nevaccinați și sălbatici pot, de asemenea, să aibă și să îți dea rabie, de aceea medicul va dori să știe detalii despre câinele care te-a mușcat. 

Aceste infecții sunt rareori grave dacă sunt tratate rapid, dar ocazional se pot răspândi în sânge sau în alte părți ale corpului. Infecțiile grave, cum ar fi tetanosul și rabia, sunt destul de rare, însă orice mușcătură de câine trebuie îngrijită corespunzător pentru a preveni complicațiile!

Iată care sunt simptomele ce îți sugerează că rana a fost infectată includ:

•    roșeață și umflături în jurul rănii;
•    rana se simte caldă și din ce în ce mai dureroasă;
•    lichid sau puroi se scurg din rană;
•    febră de 38°C sau mai mare;
•    transpirații și frisoane;
•    glande umflate sub bărbie sau în zona gâtului, axilelor ori inghinal;
•    dungi roșii care se extind de la rană, de-a lungul pielii.

Cere ajutor medical cât mai curând posibil, dacă crezi că rana de la mușcătura de câine este infectată!

Când ți se poate întâmpla să fii mușcat de câine

Deși s-ar putea să fii mai îngrijorat de mușcăturile animalelor sălbatice și fără stăpân, trebui să știi că există posibilitate ca orice animal să te muște. Multe mușcături de câine sunt, de fapt, cauzate de propriul animal de companie sau de patrupedul unui prieten, vecin etc.

Cauze mușcătura de câine

Animalele pot acționa imprevizibil. Mușcăturile nu sunt întotdeauna provocate, însă un animal are mai multe șanse să muște dacă se simte amenințat și urmărește să protejeze ceva valoros pentru ei, cum ar fi puii lor, mâncarea lor sau o jucărie. 

Câinii mușcă din mai multe motive, dar cel mai frecvent ca reacție la ceva. Dacă câinele se află într-o situație stresantă, poate mușca pentru a se apăra pe sine sau teritoriul său. Câinii pot mușca deoarece au fost speriați sau deranjați. De aceea, nu te apropia brusc de ei, nu fugi țipând când ești în preajma lor ori nu îi întrerupe când mănâncă sau dorm!

Câinii ar putea mușca pentru că nu se simt bine, dacă sunt bolnavi sau răniți. În aceste situații ar putea dori să fie lăsați singuri. 

De asemenea, poți fi mușcat de câine în timp ce te joci cu el. Chiar dacă ciupitul în timpul jocului poate fi distractiv pentru câine, poate fi periculos pentru oameni! 

Tratament mușcătura de câine

Medicul va lua, de asemenea, măsuri pentru a preveni infecția. Este important de știut, dacă câinele care te-am mușcat a fost vaccinat împotriva rabiei. Rabia (turbarea) este o afecțiune infecțioasă, virală și gravă care afectează sistemul nervos central. Lăsată netratată, poate duce la moarte în câteva zile de la infectare.

Dacă starea de sănătate a câinelui este necunoscută, dacă prezintă simptome de rabie, precum modificări bruște de comportament (e.g. neliniște-reținere), dezorientare, “spume” în jurul gurii sau dacă știi că animalul este pozitiv pentru rabie, va trebui să îți administrezi un vaccin antirabic. 

Oamenii se pot îmbolnăvi de rabie dacă îi mușcă un câine care are rabie. Primele simptome ale rabiei sunt:

•    durere de cap, febra și alte simptome asemănătoare gripei;
•    senzație de slăbiciune;
•    mâncărimi sau înțepături în jurul locului unde ai fost mușcat.

Rabia este fatală dacă o persoană nu primește tratament. Vaccinarea antirabică după mușcătura de câine, poate trata infecția.

Vaccinarea antirabică  

Vaccinul antirabic se face intramuscular sau intradermic. Intramuscular se pot efectua 4 sau 5 doze de vaccin, regimul de 5 doze fiind cel recomandat. Administrarea vaccinului este efectuată în muşchiul deltoid în zilele 0, 3, 7, 14, 28. Regimul de 4 doze este prezentat de: administrarea în ziua 0 a 2 doze de vaccin în muşchul deltoid, în braţul stâng şi braţul drept; în ziua 7, administrarea unei doze în muşchiul deltoid şi în ziua 21 administrarea unei doze tot în muşchiul deltoid. Există și o schemă alternativă care presupune administrarea intramusculară a 4 doze în zilele 0, 3, 7 şi 14.

Regimul de vaccinare intradermică este condițiile în care nu poate fi urmat regimul de 4 sau de 5 doze. Se va efectua în 2 zone distincte ale corpului în zilele 0, 3, 7, 28. Presupune administrarea a 0. 1 ml/injecţie, intradermic.

Vaccinarea antitetanos

O mușcătură de câine poate provoca, de asemena, pătrunderea în corp a bacteriilor tetanice. Simptomele tetanosului includ:

•    crampe în zona maxilarului;
•    spasme musculare, de obicei în stomac;
•    dificultate la înghițire;
•    rigiditate musculară.

Tetanosul este o infecție gravă. Persoanele cu orice simptome de tetanos necesită de asistență medicală imediată. Pacienții trebuie să ia medicamente, cum ar fi antibiotice, dar și să facă un vaccin antitetanic.

Vaccinul antitetanos, de regulă, se face prima dată la naștere, fiind inclus pe schema de vaccinare obligatorie a nou-născuților. Valabilitatea vaccinului antitetanos făcut la naștere este de până la 10 ani, iar ulterior rapelul se face din 10 în 10 ani. Dacă nu ai fost vaccinat și ai suferit o mușcătură de câine, vaccinul antitetanos trebuie făcut în maxim 48 de ore pentru a preveni răspândirea infecției în corp.

Totodată, unii specialiști susțin că în cazul în care nu ai fost vaccinat antitetanos în ultimii 5 ani, este posibil să ai nevoie de vaccin pentru a reduce riscul de tetanos.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, persoanele cu o rană murdară ar trebui să facă rapelul împotriva tetanosului dacă au trecut mai mult de 5 ani de la ultima lor doză. Pentru o rană curată, pacienții ar trebui să facă rapelul, dacă au trecut mai mult de 10 ani de la ultima vaccinare.

În plus, poate fi necesar să iei antibiotice timp de 7 până la 14 zile pentru a preveni sau trata o infecție. Este posibil ca medicul să îți ceară să revii la control 1-3 zile pentru a-ți verifica din nou leziunile.

Cum eviți mușcătura de câine

Majoritatea mușcăturilor de animale sunt cauzate de câini. Iată câteva sfaturile care te pot ajuta să îți reduci șansele de a fi mușcat de un câine:

•    nu lăsa niciodată un copil mic nesupravegheat, cu un câine – indiferent de ce tip de câine este vorba și indiferent de comportamentul său de dinainte;
•    evită să mângâni câinii necunoscuți – când întâlnești un câine pentru prima dată, lasă-l să te adulmece înainte de a-l mângâia;
•    evită contactul cu animale sălbatice sau fără stăpân, în special în timp ce călătorești în străinătate, deoarece acestea pot fi agresive și există șansa să poată purta infecții grave, cum ar fi rabia.

Nu ar trebui să interacționezi cu un câine

•    când nu este alături de stăpânul său;
•    când este alături de proprietarul său, dar proprietarul nu acordă permisiunea de a-l mângâia;
•    dacă câinele se află de cealaltă parte a unui gard  și nu poți să îl mângâi prin sau peste gard;
•    dacă un câine doarme sau mănâncă;
•    dacă un câine este bolnav sau rănit;
•    dacă un câine se odihnește alături de cățelușii săi sau pare foarte protector față de puiuții săi și este neliniștit din cauza prezenței tale;
•    dacă un câine se joacă cu o jucărie;
•    dacă un câine mârâie sau latră;
•    dacă un câine pare că se ascundă sau caută să stea singur.

Mai mult decât atât, dacă ești stăpânul unui animal de companie, socializarea este o modalitate bună de a preveni situații în care câinele tău să muște. În astfel de situații, patrupedul tău se poate simți în largul său. Când este încă mic, prezintă-ți „puiuțul” oamenilor, dar și altor animale cu care acesta poate să interacționeze. De asemenea, este important să folosești o lesă în public pentru a te asigura că îți ții câinele, cât mai bine sub control.

doc.ro

Advertisements

Related posts

Cu centrala de apartament îți poluezi vecinii. Un membru al Academiei Române vorbeşte în premieră despre acest fenomen

Redacția

Ministrul Apărării: Centrele regionale de depozitare a vaccinurilor vor fi spitalele militare din Timişoara, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa

Redacția

Pragul de 6 la mie de închidere a școlilor va fi eliminat

Redacția
Încarcă...