RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primele audiențe ale lui Dumitru Pantazi: Probleme sociale și de fond funciar, așteptări enorme

Aproximativ 40-50 de oameni erau adunați astăzi dimineață, la ora 9.00, în holul Primăriei, pentru a fi primiți în audiență de primarul Pașcaniului. Pentru prima oară de la instalarea sa în funcție, Dumitru Pantazi a primit cetățenii care încearcă să găsească rezolvări pentru problemele lor, în special din categoriile celor socio-economice și de fond funciar. 

Mulți dintre cei veniți în audiență nu erau pentru prima dată în această situație. Dacă fostul primar, Grigore Crăciunescu, nu a reușit să le rezolve problemele și i-a dezamăgit pe majoritatea, acum ei își pun speranțele în „primarul nostru”, cum s-a exprimat un cetățean care n-a vrut să ne destăinuie motivele pentru care a venit la Dumitru Pantazi.

Șomaj, sărăcie, titluri de proprietate – cele mai des întâlnite probleme

  

Bărbați în putere cu ochii în lacrimi ne-au mărturisit că așteaptă de la primarul municipiului un loc de muncă. Unii au probleme de sănătate, alții au familii numeroase, toți au rămas fără ajutoare de șomaj și sunt îngroziți din cauza datoriilor acumulate. Oferta locurilor de muncă din Pașcani este cert neîndestulătoare, dar unii dintre ei propun și soluții administrației locale: „Am venit pentru un loc de muncă. Sunt din centrul orașului, am trei copii. Am lucrat aici, la Primărie. M-au dat în șomaj, șomajul l-am terminat. Și-acuma ce facem, umblăm pe stradă aiurea? Avem bănci, avem datorii, n-avem ce mânca. Trebuie să ne dea de muncă, nu? Suntem din oraș, ce să facem? N-avem niciun venit, am rămas pe zero. Nu trebuie să ne dea un loc de muncă? Aduce firme particulare să facă orașul ăsta? Noi, muncitorii, ce facem? Unde să ne ducem?”, spuneOvidiu Grosu.

Nu am niciun venit, nu am niciun loc de muncă. Cu ce să trăiesc? Pentru asta am venit. Poate mă ajută domnul primar. Dom’ Crăciunescu n-a fost în stare. Am și probleme de sănătate. Pe data de 2 februarie mi-au oprit ăștia ajutorul, cu decretul. Trăiesc din mila vecinilor. Am vrut să mă angajez, m-au respins toți, din cauza volumului, din cauza sănătății. Vreau să-mi găsesc un loc de muncă, să pot să trăiesc și eu. Îmi cer scuze”, spune cu vocea gâtuită de lacrimi Costel Lupașcu, din cartierul Micro.

Așteptări mari de la noua administrație

Mulți pășcăneni și locuitori ai comunelor învecinate așteaptă încă eliberarea titlurilor de proprietate. Alții au dificultăți cu terenurile date în arendă. Majoritatea problemelor se întind pe ani buni de zile, și oamenii sunt foarte nemulțumiți de ultimele administrații, încheind cu cea a lui Grigore Crăciunescu. Aproape că așteaptă minuni de la echipa lui Dumitru Pantazi. „Am venit la noul primar. De douăzeci de ani nu am primit un titlu de proprietate. Se dezbate moștenirea Savetei Savin. Au început copiii să se certe între ei. Am fost în audiențe și la fostul primar, de două ori. Mi-a spus că nu e măsurat. Acum aștept răspuns”, ne-a spus Petru Băiceanu, din Topile.

Anișoara Panainte a venit la Dumitru Pantazi pentru că are pământul său din Lunca dat în arendă, dar nu a mai primit recolta în ultimul an. „Mi-e și rușine să vorbesc. Am venit că am niște pământ care trebuie dat, pe care ni-l ține de atâția ani de zile. Am mai fost și acum un an și nu am luat nimic. Acum zic să vină domnul primar, ca să pot lua și eu. Am avut contract, acum zice că nu sunt trecută. Pământul e tot la Lunca, unde e dl primar. […] Eu nu pot să-l muncesc, sunt operată, sunt bolnavă. L-am băgat și ei îmi dau recolta. De atâția ani de zile am primit, și anul ăsta, nu. Pământul a fost lucrat, e arătură”, a spus ea reporterilorNewsPascani.com.

Audiențele publice se desfășoară în fiecare joi, de la ora 9.00. Alternativ, primarul și viceprimarul municipiului primesc solicitările cetățenilor. În mod normal, și secretarul ar trebui să conducă audiențe o dată pe lună, dar atât în timpul administrației Rățoi, cât și în cei patru ani de mandat ai lui Grigore Crăciunescu, Mircea Zuzan nu a acordat audiențe.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Emoții pentru Pantazi! Azi se decide dacă se rejudecă dosarul „AgroComplex”. Mâine, începe apelul dosarului „Perla Neagră”!

Răzvan Grecu

Pintilie răspunde acuzațiilor lui Olariu cu chitanțele sumelor plătite către Primărie: „Cred că Sorin Olariu este omul PSD-ului!”

Răzvan Grecu

Locuieşti în Paşcani? Dacă da, spune-ţi părerea! Ce investiţii ar trebui să fie făcute în 2018, în municipiul tău?

Ema Roman
Încarcă...