NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primarul Pintilie face apel pentru colectarea selectivă a gunoiului! ”Cantitatea selectată este de 1%, trebuie să ajungem la peste 50%”

Colectarea selectivă poate fi una dintre etapele esenţiale ale unui management modern al deşeurilor municipale, în vederea transformării lor în produse utile, precum și reducerea costurilor generate de acest tip de serviciu public.

Aproape toate materialele care intră în compoziţia deşeurilor, precum hârtia, sticla, ambalajele din plastic sau cutiile metalice, pot reprezenta obiectul procesului de colectare selectivă şi, mai apoi, de valorificare.

Primarul municipiului Pașcani a explicat într-o postare video cum trebuie făcută colectarea selectivă. Edilul-șef a mai precizat că din această săptămână, gunoiul menajer care nu este selectat nu se mai ridică. Această măsură a fost necesară din cauza faptului că la nivel de municipiu, cantitatea de gunoi selectată este de 1%, și ar trebui să fie de peste 50%. Dacă nu se va face acest lucru, facturile se vor mări, diferența va fi plătită din bugetul local, în loc să se facă investiții în municipiu.

”Aș dori să transmit un mesaj referitor la gunoiul menajer din municipiul Pașcani. Așa cum mulți dintre dumneavoastră ați observat, din această săptămână, gunoiul menajer care nu este selectat, nu se mai ridică. Aceasta este obligație pentru toți locuitorii și am fost constrâns să iau această măsură, motivat că cantitatea de gunoi menajer selectat în municipiu astăzi este de 1 %. Ar trebui să avem gunoi menajer selectat peste 50% și din păcate ne așteaptă un efort mare pe care trebuie să-l facem împreună pentru a atinge această țintă. În special, gunoiul din Pașcani este împărțit în trei categorii: prima categorie este gunoiul menajer, a adoua categorie este gunoiul selectiv, a treia categori sunt acele deșeuri speciale. Deșeurile selective sunt în special plasticul, metalul, hârtia și cartonul. Toate aceste lucruri trebuie puse din start separat. Deșeurile speciale sunt sticla de sticlă din ambalaje, trebuie pusă separat și noi vom pune la dispoziție pentru toți pășcănenii containere speciale verzi, care sunt marcate și trebuie depusă sticla doar acolo. Sunt acele deșeuri vegetale în special pentru cei care stau la casă. Primăvara și toamna se adună frunze, crengi și resturi vegetale. Primăria și-a asumat să le ridice gratuit de la fiecare locuință. Condiția ca aceste deșeuri vegetale să nu ajungă în gunoiul selectiv pentru că-l strică. Sunt deșeurile rezultate de la electrocasnice. Primăria a avut și va avea în continuare un program special de ridicare a acestor deșeuri electrocasnice. Sunt acele deșeuri voluminoase: mobilier, saltele, haine, lucruri care nu mai trebuie Să nu le amestecați la gunoiul selectiv. Să le scoateți, le ridică operatorul Girexim sau Primăria, dar tot în baza unui program comunicat în prealabil .  Prima măsură luată în februarie a fost să separăm zilele în care se ridică această categorie de gunoi. Adică menajerul și selectivul. Așa cum ați reclamat și dumneavoastră de foarte multe ori, s-a observat că operatorul trecând în aceeași zi, pe aceeași stradă, la aceleași locuințe, a amestecat gunoiul menajer cu cel selectiv. Și atunci prima măsură a fost să separăm aceste două trasee, într-o zi mașina ridică gunoiul menajer, alta selectiv”, a explicat primarul Marius Pintilie.

  

Primarul Marius Pintilie a făcut un apel la pășcăneni ca pentru orice neclaritate legată de colectarea selectivă să se adreseze administrației locale. Această acțiune este necesară pentru toată comunitatea, în acest fel vor rămâne bani în bugetul local pentru alte investiții necesare.

”Problema deșeurilor menajere la Pașcani este una a unei comunități întregi. Trebuie să ajungem la minim 50% selectat . Dacă nu vom face selectiv, vom plăti în primul rând facturi mai scumpe. Toți acești bani îi vom plăti noi pășcănenii. Această diferență va fi plătită din bugetul local, pentru că taxa pe salubritate așa cum este ea la Pașcani, nu acoperă toate aceste costuri. În loc să facem altceva cu banii dumneavoastră, va trebui să plătim gunoiul transportat la Iași. Dacă vom face colectare selectivă mai multă, atunci ne vor rămâne bani în bugetul local, cu care vom putea face investiții așteptate de pășcăneni. Rugămintea mea este pentru toți pășcănenii. Dacă sunt neclarități, vă rog să vă adresați Primăriei Pașcani ”, a mai precizat primarul Marius Pintilie.

Campania de colectare selectivă va fi popularizată în perioada următoare. Vor fi împărțite materiale promoționale. Edilul a făcut apel la salariații Primăriei, cât și la cei de la operatorul regional Girexim, să  explice pășcănenilor ce trebuie făcut, în așa fel încât să se atingă ținta de reciclare de 50%.

Advertisements

Related posts

Investiții sistate fără explicații, în zona Clubului Copiilor! Lucrările sunt în grafic

Marius Parteni

Corturi anti caniculă și puncte de prim ajutor, la Pașcani

Oana Cordoneanu

Astăzi a avut loc inaugurarea primei ediţii a Târgului Sărbătorilor de Iarnă

Răzvan Grecu
Încarcă...