RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Primarul din Ruginoasa după întâlnirea cu localnicii: “Este timpul să evoluăm și noi spre port și cultură”!

Reprezentanții instituțiilor care asigură ordinea și liniștea publică și-au dat întâlnire astăzi în comuna Ruginoasa, pentru a discuta cu localnicii despre tradiționala confruntare din dimineața de 31 decembrie.

 

 

  

Bătaia cu bâte de la Ruginoasa va fi interzisă și în acest an. Reprezentanți de la Politie, Jandarmerie, Serviciul de Ambulanță, prefectul județului Iași, dar și cei ai administrației locale din Ruginoasa s-au întâlnit astăzi la sediul Primăriei pentru a-i convinge pe tineri să renunțe la obiceiul tradițional.

Cei prezenți au putut afla riscurile la care se expun dacă vor să se bată și i s-au reamintit cazurile nefericite din anii trecuți în care victimele au avut nevoie de spitalizare zile întregi.

La finalul întâlnirii s-a luat decizia ca în dimineața zilei de 31 decembrie, polițiștii și mascații să fie în comună pentru a evita bătaia dintre deleni și văleni. 

„Este o tradiție cea de pe 31 decembie, pe care dorim să o schimbăm. Sper să se transforme în ceva bun, să fie fără obiecte contondente, fără bâte, fără a fi provocate vătămări corporale la persoane. Sper să fie o întâlnire în fața Primăriei. Sper că am transmis un mesaj foarte clar tinerilor din această comună. Este timpul să evoluăm și noi, să evoluăm spre port și cultură, iar în acest fel să depășim pata pe care am avut-o mereu privind bătăile celebre din Ruginoasa”, ne-a declarat Dănuț Nechifor, primar comuna Ruginoasa.

Edilul local a transmis celor prezenți dorința lui privind înlocuirea semnificației de 31 decembrie pentru săteni. Primarul vrea să înlocuiască bătaia de la Ruginoasa cu un festival de datini și obiceiuri la care a invitat mai multe formații din comunele apropiate.

„Ca o noutate, anul acesta avem prima ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri care se va desfășura cu sprijinul tinerilor. Evenimentul e sub forma unui concurs și sperăm ca așa să-i tentăm pe tineri să renunțe la bătăi. Vor fi de dimineață 15 formații tradiționale care vor defila și vor spune roluri în fața tuturor. Beneficiem și de sprijinul Consiliului Județean pentru acest festival”, a adăugat edilul.

Reamintim faptul că în anul 2007, bătaia s-a soldat cu şase dosare penale şi 20 de amenzi date de către jandarmi, iar în decembrie 2011, patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar un tânăr de 17 ani a ajuns în comă la spital şi a rămas paralizat pentru tot restul vieţii.

 

 

 

 

 

Related posts

Pășcăneanca Antonia Roșu premiată la un festival din Bacău

Redacția

Sărbătoare mare la Tătăruşi! Artişti de seamă vor cânta de zilele comunei! Avem programul integral al evenimentului

Ema Roman

Handbalistele de la Liceul ,,N.Iorga”, Locul I la prima ediție a Campionatului de handbal feminin din Pașcani ! (Foto și video)

Carmen Bălăceanu
Încarcă...