Primăria Municipiului Pașcani a transmis către ApaVital factura care cuprinde diferența de plată pentru redevența datorată de operator, în perioada august – decembrie 2020. Municipalitatea a facturat în primă fază, pentru perioada amintită, valoarea redevenței pe care ApaVital acceptase să o plăteasă benevol și anume 1.9 milioane de lei anual.
În 31 iulie anul 2020, judecătorii Curții de Apel Iași au decis ca valoarea redevenței să fie în concordanță cu prevederile legale și au obligat ARSACIS și ApaVital să încheie un act adiţional la contractul de delegare prin care să se stipuleze că valoarea redevenţei este minim egală cu rata împrumutului contractat de Paşcani de la Banca Europeană de Investiţii pentru cofinanţarea modernizării rețelei de distribuție și a stației de epurare.
Procedurile privind actualizarea contractului de delegare conform deciziei judecătorești au durat câteva luni, ele fiind finalizate săptămâna trecută. Prin urmare Primăria mai are de încasat de la ApaVital pentru anul trecut o diferență de aproximativ 380.000 de lei, pentru care s-a întocmit o factură, ce urmează a fi achitată de operator.
Amintim că, ApaVital a început operarea în municipiu Pașcani în iulie 2014 și de atunci până la decizia finală a judecătorilor a refuzat să aplice legislația în vigoare și să achite redevența la valoarea prevăzută în lege. Sumele neplătite de ApaVital, în jur de 6 milioane de lei, nu trebuie acoperite de către operator, au decis magistrații, deoarece acesta nu avea trecută o asemenea obligație în contract. Astfel, cei care au delegat serviciul către operatorul regional și au transferat rețeaua de apă și canalizare spre exploatarea ApaVital, fără a avea trecută în contract redevența conform legislației în vigoare, sunt acum în situația de a acoperi suma de 6 milioane de lei, dacă primarul Marius Pintilie va decide să solicite acest lucru în instanță sau să sesizeze organele penale.