NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație Știrea zilei

Primăria a pierdut procesul cu ANAF! Pantazi și Zanet buni de plată

Primăria Pașcani a pierdut procesul în care contesta debitul de 600.000 de lei pe care ANAF l-a instituit printr-o decizie de atragere a răspunderii solidare a municipalității. Suma reprezintă plăți făcute de Primărie către RAGCL, deși aceasta fusese înștiințată că are calitatea de terț poprit și că sumele datorate fostei regii, trebuie plătite într-un cont special al ANAF:

Totul a pornit de la faptul că Primăria avea datorii către RAGCL Pașcani, iar regia către bugetul de stat. Deși ANAF-ul a solicitat municipalității ca toate plățile către RAGCL să se facă într-un cont special, pentru a se stinge datoria regiei către statul român, conducerea Primăriei de la acea dată a ignorat această cerință. Organul fiscal a imputat sumele plătite către RAGCL în alt cont decât cel indicat, iar acum Primăria a devenit datoare către bugetul de stat cu aproximativ 600.000 de lei.

Municipalitatea a contestat decizia, iar judecătorii de pe lângă Tribunalul Iași au dat dreptate ANAF, în timp ce, cei de la Curtea de Apel Iași au decis la începutul acestui an rejudecarea cauzei. În cadru acestui proces de rejudecare, magistrații au dat dreptate din nou ANAF, însă decizia poate fi atacată cu recurs.

Pe această speță, fostul primar Dumitru Pantazi spunea în 15 iunie anul curent, în plenul Consiliului Local, că Primăria a făcut plăți în contul furnizorului de gaz cu știrea unor funcționari din ANAF și că ulterior alți inspectori ai organului fiscal le-au imputat plățile făcute în valoare de 600.000 de lei.

  

Deci, istoricul debitului constă în faptul că RAGCL era plină de datorii, cu conturile blocate, iarna venea peste noi, furnizorul de gaze întrerupt. Era imperios necesară găsirea unor soluții. Soluția la momentul respectiv s-a găsit în felul următor, că dacă noi viram banii RAGCL-ului, banii nu mai ajungeau la furnizorul de gaze, banii îi luau Finanțele Publice. Și atunci am găsit o înțelegere la momentul respectiv de la Finanțele Publice și este încheiat un contract trilateral: RAGCL, Primărie și furnizorul de gaze, prin care noi în urma discuțiilor purtate cu finanțele publice am virat banii direct în contul furnizorului. O parte din bani. Ulterior, tot finanțele, că la noi legile sunt așa, au trimis onor. experți în finanțe și-n colectarea creanțelor și atunci au constatat că… deci unii au spus că e corect, alții au spus că nu e corect. Și atunci s-a instituit acel debit, s-a întocmit acel document cu contul unde să virăm banii, iar noi am contestat și am ajuns în etapa în care suntem astăzi,” a explicat în 15 iunie, Dumitru Pantazi, fostul primar al municipiului.

Decizia de a nu achita sumele datorate către RAGCL, în contul indicat de către ANAF, luată contrar legislației care reglementează executarea debitorilor prin procedura de terț poprit, a determinat ANAF să emită o decizie de atragere a răspunderii solidare a Primăriei, iar bugetul local trebuie să plătească acum despăgubirii de 600.000 de lei către organul fiscal.

„Urmare a analizării înscrisurilor, organul fiscal a constatat că Municipiul Pașcani nu a respectat obligațiile ce le revin terților popriți prevăzute la art. 239, alin. 9, lit. a) din Legea nr. 207/ 2015 privind Codul de procedură fiscală cu modificările și completările ulterioare, respectiv să plătească de îndată sau după data la care creanța devine exigibilă,” se arată în Decizia de atragere a răspunderii solidare emisă de ANAF, către Primăria Municipiului Pașcani.

Cum prejudiciul de 600.000 de lei adus Municipiului Pașcani a fost făcut prin încălcarea unor prevederi dintr-o lege, fapta se poate încadra la infracțiune de abuz în serviciu, prevăzută în Codul penal: „ Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”

Deocamdată însă, decizia ANAF a fost contestată în justiție, însă în cazul în care instanțele de judecată o vor menține, fostul primar Dumitru Pantazi va trebuie să achite cei 600.000 de lei din buzunarul său și este foarte posbil ca acesta să răspundă și penal, dacă actuala conducere va sesiza organele abilitate.

Menționăm că într-o situație asemănătoare se află  și Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” care la fel a făcut plăți către RAGCL, deși ANAF-ul instituise poprire. Prejudiciul la unitatea de învățământ este de 400.000 de lei, iar instanțele de judecată au decis definitv că decizia organului fiscal de imputare a fost una legală, iar acum unitatea de învățământ are conturile blocate.

Advertisements

Related posts

7Iași: Cuscrul și consilierul primarului, campionul contractelor publice în Pașcani. Peste 360 de achiziții directe cu firma lui Zanet

Redacția

Doi candidați pentru postul de secretar al Primăriei municipiului Pașcani! Iată cine îi face concurență favoritei primarului Pantazi!

Marius Parteni

De ce umbla preotul cu icoana inaintea Craciunului?

Redacția
Încarcă...