NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primăria a câștigat definitiv procesul pe redevență! Banii neîncasați vor fi plătiți de primar și consilierii care au aprobat delegarea! Peste 6 milioane lei este paguba!

Municipalitatea a câștigat procesul intentat ApaVital și ARSACIS cu privire la cuantumul redevenței datorate municipalității. Decizia este însă doar pe jumătatea favorabilă, deoarece magistrații au hotărât că operatorul județean  și asociația au obligația de a încheia cu municipiul Pașcani un act adițional, prin care de acum înainte să fie plătită redevența la valoarea ei legală.

Sumele neplătite până acum de ApaVital, în jur de 6 milioane de lei, nu trebuie acoperite de către operator, au decis magistrații, deoarece acesta nu avea trecută o asemenea obligație în contract. Astfel, cei care au delegat serviciul către operatorul regional și au transferat rețeaua de apă și canalizare spre exploatarea ApaVital, fără a avea trecută în contract redevența conform legislației în vigoare, sunt acum în situația de a acoperi suma de 6 milioane de lei.

Redevența datorată unor bunuri construite din foduri europene se stablilește în conformitate cu OUG nr. 198/2005 care prevede că aceasta nu poate fi mai mică decât valoarea împrumutului contractat pentru a construi sau reabilita acel bun.

„Redeventa aferentă bunurilor concesionate societăţii comerciale care beneficiază de asistenţa financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene. În cazul în care împrumutatul este unitatea administrativ-teritorială, redeventa anuală va fi stabilită la un nivel care să acopere cel puţin serviciul datoriei publice pentru anul respectiv aferent împrumutului de cofinantare contractat de unitatea administrativ-teritorială”, se arată în OUG 198/2005.

Pe fond, solicitarea municipalității a fost respinsă, însă la recursul judecat astăzi magistrații Curții de Apel Iași au întors această decizie.

Admite recursul declarat de UAT Paşcani şi Consiliul Local al mun. Paşcani împotriva sentinţei nr. 178/c.a/18.03.2020 a Tribunalului Iaşi, sentinţă pe care o casează. În rejudecare, Admite în parte acţiunea formulată de reclamanţii UAT Paşcani şi Consiliul Local al mun. Paşcani în contradictoriu cu pârâţii APAVITAL SA şi ARSACIS. Obligă pârâţii APAVITAL SA şi ARSACIS la încheierea unui act adiţional la contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, în sensul stabilirii pentru municipiul Paşcani a unei redevenţe anuale care să respecte dispoziţiile art. 4 alin. 2 lit. c teza finală din Anexa la OUG nr. 198/2005. Respinge în rest pretenţiile reclamanţilor ca neîntemeiate. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei, azi, 30.07.2020.

Document: Hotarâre  626/2020  30.07.2020

loading...
Advertisements

Related posts

Declarație neașteptată a viceprimarului Vasile Axinte: „În Primărie încă se mai cere șpagă!” Cine este acel ”cuiva” căruia trebuie să-i dai “ceva” ca să rezolvi o problemă în Primărie?

Răzvan Grecu

Judeţul Iaşi dă 300.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Redacția

Campanie de împădurire în comunele din zona Pașcani. 400.000 puieți vor fi plantați în perioada 15 martie -15 aprilie

Teona Gherasim
Încarcă...