RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Prima Casă mai scumpă. Startul l-a dat ING Bank

Costuri mai mari pentru românii care vor să îşi ia locuinţă prin programul Prima Casă. ING Bank a decis să crească avansul cerut clienţilor de la 5 la 10 la sută din valoarea locuinţei. Specialiştii nu se aşteaptă ca şi alte bănci să ceara un avans mai mare, însă cred că dobânzile s-ar putea majora.

 

“Am decis ca avansul pentru creditele Prima Casă să fie de 10%, pentru a asigura accesul la produsul Prima Casă mai multor clienţi. Un alt motiv al creşterii avansului este modificarea strategiei programului Prima Casă. Potrivit acestor modificări, în cazul finanţării imobilelor construite sau consolidate de mai mult de 5 ani, garanţia statului este redusă de la 50% la 40%”, au arătat oficialii băncii.

  

Brokerii se aşteaptă însă ca majoritatea băncilor să păstreze avansul de 5 la sută.

Anca Bidian, broker de credite: „Unele bănci vor continua acest program, deja au anunţat că primesc avant la lettre, altele evaluează dacă vor continua sau nu şi dacă da, în ce condiţii. În opinia mea, probabilitatea este relativ mică să vedem schimbări majore în caracteristicile acestui produs de la bănci”.

Avansul de doar 5% este însă principalul motiv pentru care oamenii se îndreaptă spre creditele prin Prima Casă. Pentru creditele ipotecare clasice avansul cerut de bănci pleacă de la 15%.

Clienţii ar putea plăti însă dobânzi mai mari, după cum atrăgeau atenţia specialiştii încă de la începutul anului.

Ciprian Dascălu, economist-şef al unei bănci: „Ne aşteptăm ca în decursul anului 2017 să vedem o creştere graduală a ratelor de dobândă, determinată şi de revenirea inflaţiei în teritoriu pozitivă”.

În prezent, dobânda la creditele noi Prima Casa este de circa 2,8% pe an, fiind compusă din cotaţia ROBOR la trei luni, la care se adaugă marja băncilor de 2 puncte procentuale.

Anul acesta s-au alocat pentru programul Prima Casă peste 2,8 miliarde de lei. Banii ajung pentru acordarea a peste 30.000 de credite.

De la lansarea Programului Prima Casă în anul 2009 au fost acordate aproape 204.000 de credite, cu o valoare totala de 35 de miliarde de lei.

 

Sursa: digi24.ro

Related posts

ARSACIS nu vrea să audă de redevență la Pașcani conform hotărârii 88/2015. Victor Chirilă: „Lăsăm instanța să se pronunțe”!

Răzvan Grecu

Disponibilizări mascate? Peste 60 de angajați ar putea pleca din Primărie!

Răzvan Grecu

Administrația Pantazi recidivează: Licitație suspectă pentru întreținerea iluminatului public

Marius Parteni
Încarcă...