NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Prețuri exagerate, considerate de opoziție, pentru repararea terasei de acces în Primăria Pașcani! Pantazi a sunat o firmă de specialitate din municipiu și a primit un preț mai mare! Terasa a fost amenajată în anul 2013

Repararea terasei de acces în Primăria Municipiului Pașcani a stârnit astăzi discuții aprinse în ședința de Consiliu Local, ce s-a desfășurat începând cu ora 10.00. Alocarea unei sume de 360.000 de lei pentru aceste lucrări a fost considerată de Mihai Dediu, consilier PSD, drept năucitoare.

„Este într-adevăr necesar să se repară această terasă. Este vorba de câteva plăci de gresie, travertin sau marmură ce vor fi puse acolo, dar suma de 360.000 lei, pur și simplu pot să o numesc năucitoare. Nu știu cine a făcut acest deviz, dar dacă se fac lucrările de reparații cu această sumă dați-mi voie să fiu suspicios că nu e vorba doar de repararea terasei,” a acuzat Mihai Dediu, consilier local din partea PSD.

De aceeași părere a fost și Gabriela Nedelcu, tot din PSD. Aceasta a întrebat în primă fază cum a fost stabilită valoarea lucrărilor.

„Ați spus că ați primit două oferte, acele două oferte au fost primite prin prospectarea pieții sau în urma anunțului pus pe SICAP? Bun, atunci dumneavoastră pe SICAP ați scos în data de 10 august cu o valoare estimată de 300.000 de lei, fără TVA. Data depunerii ofertelor a fost de 18.08. 2022. Întrebarea mea este dacă ați primit oferte și la ce valoare sunt aceste oferte?,” a întrebat Gabrieal Nedelcu, consilier local din partea PSD.

Advertisements
  

Marius Pintilie, primarul în funcție, a explicat că nu s-a făcut contractarea lucrărilor în urma ofertelor primite.

„Nu știu ce s-a primit pe SICAP, dar contractare nu s-a făcut, pentru că a trebuit să semneze un contract și vă spun că nu se vor face contractări la prețurile pe care le-am primit,” a răspuns primarul Marius Pintilie.

Mai mult, Nedelcu a contestat și oportunitatea de a se cheltui suma de 360.000 de lei pentru această lucrare, considerând că banii ar trebui investiți în școli.

„Dumneavoastră ați estimat valoarea investiției de 300.000 prin postarea acelui anunț pe SICAP. Reiau ceea ce a zis și domnul Dediu, mi se pare nejustificat în contextul actual economic, în contextul nevoilor reale, mă refer doar la partea de învățământ să zic, pentru că începe anul școlar și nu toate școlile sunt pregătite așa cum trebuie pentru buna începere a anului școlar, în condițiile cele mai optime mi se pare o risipă a banului public, pentru o simplă terasă să investim atâția bani. Mai bine făceam mobilier școlar, 2 table interactive, un trotuar sau multe alte nevoi stringente decât o terasă. Eu cred că Curtea de Conturi, în momentul în care va face analiza asupra oportunității și asupra prețului enorm, va avea ceva de spus. Și 2, nu am primit un răspuns clar dacă se poate face această investiție în contextul în care nu este făcută recepția finală a lucrării,” a continuat Gabriela Nedelcu.

De partea cealaltă, Claudiu Bodoașcă, administratorul public al Municipiului Pașcani a transmis că achiziția publică nu este finalizată și că nu există obligația de a accepta ofertele, dacă municipalitatea consideră că sunt prea mari.

„Dar, cum știți foarte bine că o achiziție se termină atunci când semnează contractul. Chiar dacă s-au primit oferte noi nu suntem obligați să le acceptăm,” a explicat Claudiu Bodoașcă, administratorul public al Municipiului Pașcani.

O explicație mai amplă pe acest subiect a dat primarul Marius Pintilie. Acesta a explicat că sumele ofertate până acum sunt mari și că va căuta firme care să facă lucrarea pe bani mai puțini, iar din diferența rămasă să fie executate lucrări de reparații la sediul Serviciului de Taxe și Impozite Locale.

„Am făcut și noi o cercetare de piață, am primit 2 oferte mari, din punctul meu de vedere, imediat ce am pus și eu mâna pe ele, m-am interesat un pic din piață, să vedem cât costă granitul. Din punctul meu de vedere, fiind exact intrarea în fața primăriei și ați văzut ce frumos arată și Catedrala cu treptele ei, se impune să alegem și noi o soluție acolo frumoasă și durabilă. Acolo s-au pus în mare parte niște plăci de gresie, de sub 1 cm ca grosime și ați văzut și dumneavoastră că efectiv sar de la zi la zi, când mai găsești câteva piese de acolo, de gresie sau de marmură care sunt stricate. O să facem tot posibilul ca prețul să fie cel corect, adică nu o să plătim peste prețul pieței, dar din punctul meu de vedere, trebuie făcută această reparație. Mai avem tot la această clădire, niște chestiuni care n-aș vrea să le întârziem în așa fel încât ele să se degradeze foarte mult. Sunt niște bucăți de acoperiș unde va trebui în toamna asta, înainte să vină ploile, să mai punem o bucată de carton acolo, niște să zicem… smoală, ce trebuie în așa fel încât, cel puțin pe partea de foaier de acolo să nu avem infiltrații de apă. Din economia pe care o vom face trebuie să rezolvăm și câteva probleme care țin de spațiile de la taxele și impozitele locale. Sunt vreo două-trei camere acolo care iarăși trebuie reparate. De ani de zile salariații de acolo stau cu mucegai. Banii sunt pe capitolul general de unde putem să facem aceste reparații. Deci, rugămintea mea este să aprobați în felul în care a fost propus  proiectul și vă stau la dispoziție, transparent, cu toate achizițiile care sunt pentru toate lucrările.Legislația spune că în momentul în care semnezi contractul trebuie să ai deschisă finanțarea, aprobată în consiliul local. Noi ce am făcut? N-am făcut decât o cercetare de piață să vedem cam ce oferte vin. Să vedem cam cât costă, pentru că vrem să știm cam cu ce sumă venim în consiliul local. În niciun caz nu s-a făcut niciun fel de achiziție pe subiectul ăsta”, a explicat primarul Pintilie.

Argumentele nu au fost însă acceptate de către consilierii locali, care au solicitat o pauză pentru a verifica ofertele primite și prețul pieții. Dumitru Pantazi, fostul primar al Municipiului Pașcani, a sunat o firmă de specialitate din Pașcani, care are sediu în apropierea firmei sale și a întrebat care este prețul pe metru pătrat pentru achiziție și montaj de granit. Răspunsul a fost că o astfel de lucrare costă 550 de lei.

Cum terasa și scările de acces în Primăria Municipiului Pașcani însumează 650 de metri pătrați, rezultă un preț de 357.000 de lei, egal cu banii pe care municipalitatea i-a estimat pentru această lucrare.

Advertisements

În final însă, primarul Pintilie a renunțat să mai supună votului această alocare bugetară, urmând să revină cu alte sume într-o ședință viitoare.

Menționăm că lucrările de amenajare a terasei și scărilor de acces au fost făcute sub mandatul primarului Dumitru Pantazi, iar primele semne că lucrarea a fost executată prost au apărut încă din anul 2019. Practic, gresia montată în administrația PSD a ținut doar 6 ani!

Advertisements
Advertisements

Related posts

Concurs de recrutare la Primăria Pașcani pentru consilier în cadrul Serviciului de Urbanism. Care sunt cerințele

Redacția

În prag de campanie electorală: lucrări de extindere a gazului metan la Blăgești

Oana Cordoneanu

Gala Sportului Pășcănean va avea loc pe 4 aprilie la Primăria Pașcani

Răzvan Grecu
Încarcă...