RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Președintele Sindicat Învățământ ” Spiru Haret” Iași, explicații despre suspendarea grevei  

Greva generală din Educație a intrat în etapa suspendării, potrivit președintelui Sindicat Învățământ ” Spiru Haret” Iași, Mirel Pristavu. Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care le cresc salariile cu 1.300 de lei brut, începând cu luna iunie. Miniștrii Ligia Deca și Marius Budăi au susținut că această creștere înseamnă o majorare medie cu puțin peste 25%.

”Suntem la finalul a trei săptămâni de negociere cu Guvernul României. Am ajuns în punctul în care s-au propus tot felul de variante. În cursul zilei de ieri a fost emis un proiect de ordonanță.În urma analizei acestui proiect de ordonanță s-a constatat că în textul ordonanței sunt niște inadvertențe. În ședințele pe care le-am avut aseară și azi dimineață, și cu conducerea Federației, și cu liderii de sindicat din organizația noastră, am cerut ca în textul ordonanței să apară distinct două lucruri, nu în preambulul ordonanței ci în textul de ordonanță care are caracter juridic să apară două prevederi și anume fundamentarea salarizării profesorilor pentru profesorul debutant, acesta să plece de la salariul mediu pe economie de la 3.900 lei, nu așa cum este acum de la 2.550 lei, și a doua prevedere se referea la aplicarea tranșei de la 1 ianuarie 2024, în cuantum de 50 % la creșterile salariale.În urma discuțiilor care au avut loc la Guvernul României, astăzi, Guvernul a acceptat să introducă în textul de ordonanță cele două solicitări ale noastre. În condițiile acestea, noi am acceptat să suspendăm greva, nu să închidem greva, nu să înceteze greva, să suspendăm greva până vedem  introduse în textul ordonanței de urgență și publicarea acesteia în Monitorul Oficial, am hotărât să suspendăm greva. În situația în careaceste două prevederi despre care am vorbit nu erau introduse în textul de ordonanță, greva ar fi fost reluată începând de mâine dimineață. Faptul că în momentul de față, noi am primit textul ordonanței modificat cu cele două prevederi, așteptăm și publicarea ei în Monitorul Oficial pentru a lua decizia finală de încetare a grevei. Dacă Ordonanța, așa cum este ea modificată la cererea noastră, apare în Monitorul Oficial, asta înseamnă că este un act oficial publicat în monitor și aplicabil salariaților din învățământ și în acest moment greva va înceta. Dar cu această condiție, altfel greva continuă”, ne-a declarat Mirel Pristavu, președintele Sindicat Învățământ ” Spiru Haret” Iași.

Related posts

Un reputat profesor ieşean pune degetul pe “rana” învăţământului românesc

Redacția

Absolvenţii de învăţământ superior ar putea fi obligaţi să facă stagii de adaptare profesională

Redacția

Vești bune pentru elevii din România. Vor primi tichete în valoare de 500 de lei pe lună, dacă îndeplinesc aceste de condiții

Redacția
Încarcă...